Testbildens skapare död

2011-02-08 10:51  

Upphovsmannen till världens kanske mest sedda bild har gått bort.

Den danske ingenjören Finn Hendil har avlidit vid 71 års ålder efter en tids sjukdom i cancer. Han var anställd på Philips på 1960-talet, och skapade 1966 den klassiska testbilden för färg-tv som användes i tv-sändningar över hela världen.

Detta kan Finn tacka sin mor för. Så snart han var färdigutbildad skickade hon honom nämligen till Philips i Köpenhamn för att söka jobb, och där anställdes han 1963. Hans första uppgift blev att finna de lämpligaste och effektivaste våglängderna för rött, grönt och blått i den nya tekniken för färg-tv.

Då våglängderna valts behövde man emellertid ett sätt att visa hur färgerna förhöll sig till varandra och kunde blandas, och det var här testbilden kom in. Finn Hendil skissade upp mängder med förslag och producerade en rad stora färgbilder tillsammans med sin assistent innan han var nöjd. Den slutgiltiga bilden, testbild PM5544, innehöll dessutom andra finesser som tv-tekniker hade nytta av vid bildjusteringar av tv-apparater.

Finn Hendils testbild blev snart standard i branschen, och den anammades av tv-bolag över hela världen.

 På 1970-talet utvecklade Finn Hendil en navigator för fritidsbåtar. De första åren utnyttjades radarteknik, senare gps. 1999 gick han i pension från Philips.

Läs om ”indianen” och andra svenska testbilder på SVTs sajt

Mer om testbilder på Wikipedia

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt