Testar tyngdlös tomatodling

2014-04-24 15:05  
Växthus för tomatodling i rymden. Foto: Sebastian Strauch, FAU

Från frö till färdiga tomater, är det möjligt i tyngdlöshet. Ett växthus i rymden ska ge svar 2016.

Möjligheten till odlingar på andra himlakroppar är en viktig aspekt inför tanken att upprätta rymdbaser på exempelvis månen eller Mars. Men ännu vet vi inte hur förutsättningarna ser för odlingar i miljöer med endast svag tyngdkraft.

För att få svar på frågan skickas tidigt 2016 ett satellitbaserat växthus upp från Vandenbergbasen i Kalifornien. Det byggs av tyska rymdforskningsinstitutet DLR och FAU-universitetet i Erlangen Nürnberg.

Den kompakta satelliten Eu:Cropis består av en 1 meter hög cylinder med diametern 1 meter. Den består av två sektioner - i den ena ett växthus där minitomaten 'Micro-Tina' ska odlas, i den andra en tank för den encelliga algen Euglena gracilis.

Under det ett år långa experimentet ska satelliten simulera tyngdkraften på månen (0,16 x g) och på Mars (0,38 x g). Man åstadkommer detta genom att satelliten vrider sig rund sin egen axel, ungefär som slänggungor på ett nöjesfält.

Forskarna ska då studera om, eller hur, plantorna och algerna påverkas av den ringa tyngdkraften.

- Vi ska se om det är meningsfullt att försöka odla plantor i kompakta växthus och användbarheten i samband med luft-, vatten- och urinåtervinning, säger Sebastian Strauch vid FAU.

I växthuset finns all näring som tomaterna behöver. Vatten ur en tank, och gödning framställs på plats. Konstgjord urin ska tillföras växterna som med hjälp av bakterier i ett filter ska omvandlas till nyttig nitrat.

Här kommer algen in i bilden. Innan nitrat bildas ur urin bildas ammoniak, som är giftigt för plantorna. Bakterierna i filtret bryter ner ammoniak, men alldeles för långsamt. Tomaterna tar skada av giftet. Den medförda algen ska ta hand om ammoniaken, som Euglena behöver för att framställa protein.

Forskarna anser att experimentet även kan få användning här på vår planet. Den gödsel som sprids på åkrarna innehåller också ammoniak, och bakterier i jorden behöver tid på sig för att bryta ner giftet. Med ett effektivt filter skulle belastningen på jordarna reduceras och högvärdiga nitrater kunna framställas.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tyngdlöshet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer