Testar fysikens lagar på tur i karusellen

2017-10-13 17:04  

Eleverna Linus, 13 år, och Gabriel, 14 år, hade nyligen en annorlunda fysiklektion. De fick gå på Gröna Lund och åka berg- och dalbana, samtidigt som de var på lektion och gjorde fysikexperiment.

Ett snabbt klickande hörs när bergochdalbane-tåget ger sig iväg och dras uppför den första långa backen, 30 meter upp i luften. Högst uppe på toppen svänger tåget av lite åt höger innan vagnarna helt släpper taget och rusar i full fart nedför det första fallet och rakt in i en mörk tunnel.

Ny Teknik är på Gröna Lund i Stockholm när bergochdalbanan Jetline precis dundrar förbi ovanför våra huvuden, nästan lika fort som bilarna på en motorväg. Det är som en helt vanlig fredagseftermiddag på nöjesparken. Men ändå inte. I kön till några av attraktionerna delar personalen ut vattenmuggar och här i Jetline har alla barn en stålfjäder fastsurrad i ena handen.

– Stålfjädern kallas för slinky och är egentligen en leksak, en sån där som kan hoppa i trappor berättar Linus Lundblad, 13.

Linus går i Rosenborgskolan i Södertälje. Han är på Gröna Lund tillsammans med några klasskompisar och med fysikläraren Elin Lindkvist. Just i dag är nöjesparken full med skolklasser och lärare från olika skolor runt om i Sverige. Några dagar varje höst stänger nämligen Gröna Lund för allmänheten och förvandlas till ett stort klassrum där elever och lärare gör fysikexperiment i olika attraktioner. Stålfjädern som Linus pratar om används för att göra experiment med g-krafter i bland annat Jetline.

– Vi satte fast stålfjädern med en gummisnodd runt handen innan vi åkte. Vi ville se hur mycket fjädern sträcktes ut på olika ställen under åkturen, säger Linus och förklarar att fjädern hjälper honom att se vilka krafter som finns i en bergochdalbana.

Experimentdagen på Gröna Lund kallas för Edutainmentdagen. Fysikläraren Elin berättar att det handlar om att känna och uppleva det som står i skolböckerna. Hon vill att alla elever ska upptäcka fysik i verkligheten. Vad är det till exempel för klickande ljud som hörs när du åker uppför första backen i en bergochdalbana och varför blir du tung på vissa ställen när du åker?

Skolungdomarna får lära sig att det klickande ljudet kommer från anti-rollbacksystemet. Det är grepphakar som gör att tåget inte åker bakåt om kedjan går sönder mitt i backen. Att du känner dig tung och trycks mot golvet beror på något som kallas för g-kraft. Det är också g-krafter som gör att du känner dig lätt och nästan flyger ut ur stolen. Men då kallas det för negativa g-krafter.

– En del saker om krafter och fysik har vi redan lärt oss och visste sedan innan, säger Linus och klasskompisen Gabriel Khajo, 14, håller med och fyller i:

– Ja, men skillnaden är att nu förstår jag exakt vad det är jag vet, eftersom jag har känt det! Jag tänkte på alla krafter på ett annat sätt när jag åkte och kände verkligen hur kroppen lyftes upp på vissa ställen.

Efter åkturen pratar klasskompisarna om vad de upptäckt och kommit fram till. ”Hann ni studera fjädern medan ni åkte?” frågar läraren. Linus berättar att han hade koll på sin fjäder nästan hela tiden.

– Där tåget svänger och vrider sig var där som jag kände mig både tyngst och lättast, säger Linus och pekar bort mot bergochdalbanan. Alla i gruppen enas om var i banan fjädern sträcktes ut mest, även om det var lite svårt att hålla koll på den under hela åkturen.

Efter experimentet i bergochdalbanan går klassen vidare mot slänggungan. Nu är uppgiften att hålla en mugg med vatten och studera vattenytan, samtidigt som man snurrar runt i karusellen. Här gäller det verkligen att vara koncentrerad! Och det är ju lite klurigt det där, att åka karusell och göra observationer samtidigt. När alla är tillbaka på marken blir det först en livlig diskussion. Hur var det med vattenytan egentligen, lutade den åt något håll under åkturen?

– Vattenytan såg ut att vara helt rak för oss som satt i gungorna, säger Gabriel och får medhåll av de andra.

Elin berättar att vattnet egentligen ligger snett i muggen men eftersom du själv lutar när du åker ser du inte det!

Det är dags att dra vidare och klassen rusar ivrigt iväg till nästa uppdrag: först Katapulten och sedan lyckohjulet. I lyckohjulet kommer klassen att lista ut om det är bra att lägga sina sista tivoli-pengar på att försöka vinna en godispåse. Kanske är det bättre att gå till affären och köpa godis i stället?

TEXT: Josefin Hall

Edutainmentdagen

Edutainmentdagen är en dag där skolklasser besöker Liseberg eller Gröna Lund och uppleva fysik och matematik. Elever får göra experiment som inte går att göra i klassrummet. Tanken med den här dagen är att öka intresset för naturvetenskapliga ämnen.

Mer om: Fysik Gröna Lund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer