Testa dieseln i superdatorn

2014-10-20 13:32  
Med en superdator kan en motor både visualiseras och simuleras. Foto: Argonne National Laboratory

För att simulera en dieselmotor krävs en av världens största superdatorer.

Argonne National Laboratory i USA har genomfört den största datorsimuleringen av en dieselmotor som någonsin gjorts, skriver IEEE Spectrum.

För det användes Mira som är baserad på IBM:s Blue Gene och den just nu femte snabbaste superdatorn i världen.

Resultatet av programkörningen som tog tre veckor blev en halv sekund lång simulering av förbränningen i en encylindrig motor. Men det räckte för att ge en detaljerad bild av det som händer i en motor vilket är mycket svårt att få fram på annat sätt. Dels för att det är dyrt och tidskrävande att gång på gång testa en verklig motor efter olika justeringar och ombyggnader. Dels för att det av uppenbara skäl är svårt att titta in i en arbetande cylinder.

I en sådan här simulering finns många parametrar där osäkerheten i deras påverkan av förbränningsförloppet är stor. Det gäller exempelvis storleken på munstycken i bränsleinsprutningen, dynamiken i bränsleinsprutningen, proportionerna mellan luft och bränsle i förbränningskammaren och avgasprodukternas sammansättning.

Genom att skaffa bättre kunskap om detta hoppas forskarna kunna bidra till att bilindustrin konstruerar renare och mer effektiva motorer.

Enligt Argonne är deras simulator det första och enda verktyget i världen som ger högkvalitativa tredimensionella motorvisualiseringar med inbyggd osäkerhetsanalys som inkluderar förbränning, drivlina och bränslesimulering.

Jan Melin

Mer om: Dieselmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer