Test: P Smart Pro – sista chansen att få en Huawei-mobil med Google Play?

2020-03-14 07:15  

Huawei har kringgått sanktionerna genom att hotta upp en gammal modell. Så hur bra är Huaweis kanske sista mobil med Google Play-tjänsterna ombord? Ny Tekniks reporter Simon Campanello har testat.

Snabbfakta: P Smart Pro.

Operativsystem: Android 9 Pie (EMUI 9.1).

Skärm: 6,59 tums lcd-skärm med FullHD+ (2 340 x 1 080 pixlar).

Kamera: Huvudkamera 48 MP (f/1,8), 8 MP ultravidvinkel (f/2,4), 2 MP djupsensor. Utfälllbar selfiekamera 16 MP (f/2,2).

Batteri: 4 000 mAh.

Pris: Cirka 2 990 kronor.

Plus: Stor, färgstark och heltäckande skärm. Bra batteritid. Stöd för Google Play.

Minus: Inget stöd för 5 GHz wifi. Inget nfc. Skärmen fungerar illa i solljus.

Läs mer: Här är Sonys nya flaggskeppstelefon Xperia 1 II

En mobil utan en dignande appbutik är ingen mobil. Det fick Microsoft bittert erfara för några år sedan när Windows-mobilerna hamnade i en dödsspiral. En tynande användarbas avskräckte apputvecklarna, och bristen på nya appar avskräckte kunderna. Vi vet alla hur det slutade.

Nu ska vi inte dra sådana växlar med Huawei. Den kinesiska telekomjätten står fortfarande stark, inte minst i hemlandet. Men på den internationella marknaden blev avsaknaden av Googles Play-tjänster på grund av de amerikanska sanktionerna ett hårt slag.

I Sverige fick det den högst konkreta följden att höstens flaggskepp Mate 30 Pro aldrig började säljas här. Men lite i skymundan kunde Huawei faktiskt lansera en nygammal mobil inför julhandeln.

Orsaken är att P Smart Pro inte är helt splitterny. Då det är en uppdaterad version av P Smart Z, som släpptes förra sommaren, krånglar den sig runt svartlistningen på en teknikalitet. Det är inte heller något flaggskepp utan en mobil fast förankrad strax under mellanprissegmentet, både funktionell och ja, prismässigt.

Heltäckande skärm och popup-kamera

Läs mer: Test: HP S430C – ”En mäktig upplevelse”

Mobilen är åtminstone trevlig att både titta på och hålla i. Glaspanel på baksidan, lätt rundade metallkanter och en hyfsat diskret skärmkant runt den heltäckande lcd-skärmen på 6,59 tum.

Ja, jag sa heltäckande. Mobilens enda riktiga gimmick är att selfiekameran är gömd i överkant, och poppar upp när kameraappen startar. Plus för att du slipper fula utskärningar i skärmen, minus för att det inte går att köra ansiktsigenkänning.

Istället är det fingertrycksavläsare som gäller. Likt på exempelvis Sonys nya upphottade Xperia-serie sitter den på mobilens högra kant. Den är både träffsäker och snabb, där jag upplevt att Sonys sidofingeravtrycksläsare krånglat.

För att återgå till skärmen gör den sig väldigt bra inomhus. Det är en ljusstark lcd med bra färgåtergivning. Men i dagsljus haltar den rejält. Färgerna blir plötsligt skarpa och antar märkliga toner. Den är på inga vis oanvändbar en solig dag, men upplevelsen är inget vidare.

En kamera du kan leva med

Kameran, som ju brukar vara Huaweis styrka, är också högst okej. Inget att bli exalterad över, vid sidan av huvudkameran sitter en vidvinkel och en djupsensor. Huvudkameran är den som är något att tala om, vidvinkeln känns tveksam i sin kvalitet och vinkeln (103 grader) är mycket mindre än vad de flesta konkurrenter har bestyckat sina telefoner med.

Läs mer: Här är Xiaomis nya kameramonster Mi 10 och Mi 10 Pro

I vanlig ordning finns en del ai-trix för att förbättra bildkvaliteten, men med en lite basalare systemkrets (Kirin 710F) känns det också som att dessa funktioner är lite lätt daterade. Mörkerläget levererar dock fullgott.

Det rejäla batteriet på 4 000 mAh gör verkligen sitt jobb. Det här är en mobil som galant klarar en arbetsdag utan laddning, ofta går det ett dygn mellan laddningarna utan problem.

Märkliga teknikval

Däremot finns det några märkligheter i specifikationerna. Mobilen har bara stöd för den äldre trådlösa standarden Wifi 4 och klarar därmed inte 5 GHz wifi-anslutningar. Den har inte heller nfc vilket betyder inget Google Pay. Telefonen är inte heller kapslingsklassad, så fukttålighet är ett frågetecken.

Läs mer: Nu kommer Huawei Mate Xs till Sverige – utan Google Play

Ärligt talat känns P Smart Pro lite som ett snabbt mellanspel. En lösning för att få ut nya Huawei-mobiler på marknaden medan handelskriget rasar vidare. Redan nu börjar nästa steg då Huawei inom kort kommer att lansera Mate Xs i Sverige där Google Play har ersatts av Huaweis egna appbutik och ramverk. Om det faller svenskarna på läppen återstår att se.

Ska du tvunget ha en Huawei-mobil med Google Play är P30-serien så klart det bästa valet. Letar du budgetmobil finns det minst lika bra alternativ från Nokia eller Xiaomi. Men är du ute efter en tjänstduglig och billig mobil som det prompt ska stå Huawei på och kan acceptera ett antal tillkortakommanden så har du så klart ett alternativ i P Smart Pro.

Teknisk specifikation:

Operativsystem: Android 9 (EMUI 9.1).

Mått: 163 x 77,2 x 8,8 millimeter.

Skärm: 6,59 tums lcd-skärm med FullHD+ (2 340 x 1 080 pixlar).

Vikt: 206 gram.

Minne: 6 GB ram och lagring på 128 GB som kan utökas med MicroSD.

Systemchip: Kirin 710F.

Kamera: Huvudkamera 48 MP (f/1,8), 8 MP ultravidvinkel (f/2,4), 2 MP djupsensor. Utfälllbar selfiekamera 16 MP (f/2,2).

Batteri: 4 000 mAh.

Pris: Cirka 2 990 kronor.

Övrigt: 3,5 millimetersjack, plats för både dubbla sim-kort eller MicroSD, fingertrycksavläsare, utfällbar selfiekamera.

Simon Campanello

Mer om: Huawei mobil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer