Populärteknik

Test: Galaxy Fold är inte värd pengarna

Samsung Galaxy Fold på besök på Ny Tekniks redaktion. Foto: Peter Ottsjö
Samsung Galaxy Fold på besök på Ny Tekniks redaktion. Foto: Peter Ottsjö
Som surfplatta är den ganska trevlig. Foto: Peter Ottsjö
Video och bilder ser jättebra ut på den vikbara skärmen. Foto: Peter Ottsjö
Skärmen på framsidan är alldeles för liten. Foto: Peter Ottsjö
Ihopvikt känns Fold som en tegelsten. Foto: Peter Ottsjö

Som telefon går den knappt att använda. Som surfplatta med vikbar skärm har den sina stunder. Glöm bara inte att ta på dig silkesvantarna om du ska hålla i en Samsung Galaxy Fold.

Publicerad

I samband med att jag får ta emot ett testexemplar av Galaxy Fold – som släpps i Sverige idag – bedyrar Samsung att den absolut är tänkt att användas i vardagen.

Med reservationer förstås.

Låt inte vassa objekt komma i kontakt med den vikbara polymerskärmen. Tänk på att den inte är vattentät (den saknar helt ip-klassning, vilket betyder att den inte kan kalla sig dammtät heller). Kanske vara försiktig med att låta barn använda den. Och så vidare.

Om jag håller upp en ihopfälld Galaxy Fold framför ögonen är glipan mellan skärmarna så stor att jag kan se rakt genom den. Det är svårt att föreställa sig att det aldrig skulle komma in små vassa gruskorn där. Med tanke på att man kan förstöra skärmen bara genom att dra naglarna över den förefaller det otänkbart att ta med en Galaxy Fold till stranden eller till skogen eller till lekplatsen.

Vågar man ha den nära vätska? Är det lämpligt att använda den när det regnar? Ska man alltså gömma den för sina barn?

Smarttelefoner är med oss dygnet runt och vi kräver att de ska tåla törnar och smällar och omild behandling under nästan vilka förhållanden som helst. Att gå runt och vara nervös för att min nya lyxpryl ska gå sönder är inget jag blir särskilt sugen på att betala 23000 kronor för.

Men det är inte det enda problemet med Galaxy Fold.

För liten skärm på framsidan av Galaxy Fold

För när enheten är ihopfälld ser den ut som om någon tagit en modern smarttelefon och skurit bort en fjärdedel. Man kan läsa i specifikationerna att skärmen på framsidan är 4,6 tum. Det är bara det att formatet på skärmen är 21:9, alltså en väldigt hög men väldigt smal sak. Ändå är kanterna ovanför och nedanför skärmen gigantiska. Kvar är ett litet fönster där allt återges i miniatyr.

Lägg därtill att den med sin vikt på 263 gram och sin tjocklek på 15,5 millimeter känns lite som att hålla i en tegelsten. Jag vill inte använda en ihopfälld Galaxy Fold om jag så skulle få betalt för det. Samsung anser att man får en smarttelefon och en surfplatta i en och samma enhet, men som smarttelefon är den vämjelig.

Magin sker förstås när man viker ut den. Låt säga att du får en notis på din framskärm. Det är ett mejl vars innehåll du läser (såvida du har god syn) utan att fälla upp skärmen. Du vill svara omgående och viker upp skärmen varpå samma miljö nu kan breda ut sig över en minisurfplatta på 7,3 tum. Samsung kallar det här ”app-kontinuitet” och det fungerar utan nämnvärd fördröjning. Om du mot förmodan skulle titta på en film på Netflix på den lilla skärmen men vill fortsätta på den stora växlar bildåtergivningen så snabbt att man knappt hinner vika upp den.

Låt oss inte glömma en sak: Samsung har gjort en skärm som går att böja, och gjort det tillräckligt bra för att våga sälja den som kommersiell produkt. Det är en gammal science fiction-dröm som nu blivit verklighet. Den är också – bortsett från det överkänsliga polymermaterialet – väldigt kompetent: dynamisk amoled med hdr och en upplösning 1536 x 2152 pixlar. Att titta på filmer och bilder på skärmen är en fröjd – och så länge man håller skärmen rakt framför ögonen tänker man knappt på det annars ganska synliga vecket i mitten.

All denna yta lämpar sig också för multitasking och det är möjligt att ha tre öppna och aktiva appar igång samtidigt om du exempelvis vill använda kalender, mejl och webbläsare på samma gång.

En märklig sak med skärmen – som vid det här laget är väldokumenterad – är att innehåll scrollar olika snabbt på var sida vecket. Inget man stör sig alltför mycket på, men knappast något Samsung kan vara särskilt tillfreds med.

Kraftfull enhet

Med tanke på att flaggskeppsmodellerna av dagens smarttelefoner är så lika varandra har vi techreportrar börjat nagelfara varenda liten detalj i deras prestanda och specifikationer. Med Galaxy Fold finns det så mycket nytt att prata om att det är lätt att glömma bort hur mycket kompetent hård- och mjukvara Samsung laddat den med. Lagring på 512 gigabyte. Ramminne på 12 gigabyte. Snapdragon 855. Dubbla batterier med en sammanlagd kapacitet på 4380 mAh (efter ett dygn kan jag konstatera att batteritiden tycks vara i paritet med andra smarttelefoner på marknaden). Dolby Atmos-stereoljud.

Samt hela sex kameror. Jag har inte hunnit testa dem tillräckligt än, men första intrycket är att man inte kommer att behöva be om ursäkt för bilder tagna med en Galaxy Fold, snarare tvärtom. Och det är som sagt passande att visa upp dem på den stora skärmen.

Som bekant ville Samsung släppa sin vikbara skärm redan i våras, men fick senarelägga de planerna. Den var kort sagt inte tillräcklig tålig. Nu har företaget täppt till och förstärkt, men knappast tystat oss tvivlare som bara väntar på att telefonen ska gå sönder vilken dag som helst. Det säger något att Samsung ger Galaxy Fold-köpare ett års försäkring (mot en självrisk på 1400 kronor) och telefonsupport dygnet runt. Det säger något att alla som vill köpa en Fold måste få en genomgång om hur man ska handskas med enheten.

Därefter återstår den större frågan: behöver vi vikbara skärmar? Jag kan applådera Samsungs kreativa ambitioner här, men är inte alls övertygad om att det här är något jag vill ersätta min phablet med. Ett absolut minimikrav är att skärmen på framsidan påminner om en riktig telefon, och inte en liten sökare på en gammal digitalkamera.

Att gå runt med en Galaxy Fold drar till sig nyfikna blickar. Men när de fått vika skärmen några gånger lägger sig nyhetens behag ganska snabbt. Tro mig när jag säger att sådana reaktioner knappast är värda 23000 kronor.