Populärteknik

Tekniska museet laddar inför hösten

Tekniska museet spänner musklerna och laddar inför framtiden med en rad nya utställningar. Till 2015 vill man öka besökarantalet med 50 procent till en halv miljon per år.

Publicerad

Christopher Polhem, Sveriges kanske störste ingenjör genom tiderna, 350-årsjubilerar. Detta firas med att en stor utställning om hans verk öppnar i maskinhallen på hans födelsedag den 18 december. Bland annat kommer man att visa Polhems egna modeller av hans ”mekaniska alfabet” – fiffiga mekaniska konstruktioner för att förvandla roterande rörelser till längsgående och vice versa. Förutom sina pumpverk och hisskonstruktioner till gruvor gjorde Polhem en rad mindre kända uppfinningar, som torktumlaren, sängskåpet och sjukhusstolen. Polhems mekanik har också använts av konstnärer till att skapa rörelse i konsten – inte minst av den kände schweiziske skulptören Jean Tingueley.

I januari 2012 öppnar ”100 innovationer”, museets största satsning hittills, där besökarna fått rösta fram de innovationer som de tyckt varit de viktigaste genom historien. I utställningen finns en rad gamla bekanta, men också exempel på nästa generations innovationer – sådant som fortfarande bara finns på ritbordet, i styrelserum eller som en idé nedklottrad på en skrynklig servett.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här