Tekniska museet laddar inför hösten

2011-09-06 23:00  

Tekniska museet spänner musklerna och laddar inför framtiden med en rad nya utställningar. Till 2015 vill man öka besökarantalet med 50 procent till en halv miljon per år.

Christopher Polhem, Sveriges kanske störste ingenjör genom tiderna, 350-årsjubilerar. Detta firas med att en stor utställning om hans verk öppnar i maskinhallen på hans födelsedag den 18 december. Bland annat kommer man att visa Polhems egna modeller av hans ”mekaniska alfabet” – fiffiga mekaniska konstruktioner för att förvandla roterande rörelser till längsgående och vice versa. Förutom sina pumpverk och hisskonstruktioner till gruvor gjorde Polhem en rad mindre kända uppfinningar, som torktumlaren, sängskåpet och sjukhusstolen. Polhems mekanik har också använts av konstnärer till att skapa rörelse i konsten – inte minst av den kände schweiziske skulptören Jean Tingueley.

I januari 2012 öppnar ”100 innovationer”, museets största satsning hittills, där besökarna fått rösta fram de innovationer som de tyckt varit de viktigaste genom historien. I utställningen finns en rad gamla bekanta, men också exempel på nästa generations innovationer – sådant som fortfarande bara finns på ritbordet, i styrelserum eller som en idé nedklottrad på en skrynklig servett.

Teknorama,  museets eget science center för barn som öppnade 1885, är tillfälligtvis hemlöst och förvisat till källaren, men ska 2013 återuppstå i ny form som ”Christoffer Polhem Science Center”.

Fram till 6 november har man på sig för att se den stora rymdutställningen ”Nasa – a Space Adventure”. Därefter packas allt ihop och skeppas till Madrid.

Sveriges största museum

Tekniska museet i Stockholm grundades 1923 och är landets till ytan största museum. Under 2010 hade man totalt 323 000 besökare. Därav var 54 procent under 19 år, och 75 procent av besökarna kom med familj. I snitt varade varje besök hela 153 minuter (två timmar och tre kvart!). Till 2015 siktar man på att öka besökarantalet till 500 000.

– Det saknas i dag 50 000 ingenjörer i Sverige, säger museichefen Ann Follin. Samtidigt går 100 000 ungdomar arbetslösa. Och det är fler sökande till tevesåpor som Robinson och Big Brother än till de tekniska utbildningarna.

– En av museets viktigaste uppgifter att ta vara på barns naturliga nyfikenhet och stimulera deras intresse för teknik och vetenskap.

En stram budget gör att museet kämpar hårt för att finna alternativa intäkter. Förutom att söka sponsorer hyr man ut sina lokaler till institutioner och företag för konferenser och evenemang. Det var på Tekniska museet som socialdemokratiska partiet höll sin valvaka 2010, härifrån följde svensk rymdindustri uppskjutningen av månsatelliten Smart-1 och det är här som utdelningen av Polarpriset ska ske i höst.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer