Tävling: Baka bästa teknikbygget!

2016-11-25 18:02  

Dags att bygga Forsmarks generatorer eller senaste Volvon i pepparkaka? Plocka fram kreativiteten och kaveln och var med i Ny Tekniks jultävling

Nu är det jul igen! Nästan i alla fall. Därmed också dags för Ny Tekniks tävling i att bygga bästa pepparkakshuset med tekniktema. Förra årets många bidrag imponerade stort på juryn, med allt från fungerande godisautomater till skalenliga modeller av fartyg och maskiner.

År 2015:s vinnare tog hem segern med en julig tolkning av hur Curiosity landat på Mars.

Vinnaren Ida Wikström bästa tips för ett lyckat bygge lyder: "Var beredd på att använda lite tålamod, allt blir inte alltid rätt på första försöket! Och råkar det bli fel, så går rivjärnet bra att använda för att justera kanterna. Mycket Nonstop och kristyr kan dölja en del skavanker!”

Lotta Bäckman på Arlas provkök har tips för den som vill göra ett riktigt proffsigt bygge. För det första gäller att välja rätt deg: pepparkaksdeg för husbygge är fastare än vanlig. Förberedelserna är viktiga: kavla ut degen noga och gör en ritning.

– Det bästa är att först bygga sitt pepparkakshus i kartong, säger hon.

För att få kakor med en riktigt jämn yta kan man täcka över dem under gräddningen. Professionella bagare använder specialpapper, men för hemmabagarna kan det fungera med till exempel ett bakplåtspapper nedtyngt med skedar.

– Jag skulle grädda i över- eller undervärme. Det tar lite lägre tid, men blir jämnare. I en varmluftsugn kan man sänka temperaturen.

Läs mer: Vinnarna i Ny Tekniks pepparkakstävling år 2015.

Huset kan sättas ihop med smält socker, men för den som inte vill riskera att bränna sig fungerar det också med smält mjölchoklad, tipsar Lotta Bäckman.

– Sen är det kul att göra en kristyr med socker, äggvita och lite citron eller en droppe ättika. Den blir fluffigare och finnare om man vispar den hårt, då man kan göra lite roligare dekorationer, säger hon.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Här är reglerna

Bygget ska bestå till största delen av pepparkaksdeg och ha en koppling till något tekniskt.

Övriga byggmaterial ska vara ätliga.

Mejla in bilder på ditt bidrag plus en kort beskrivning till julbaket@nyteknik.se senast dan före dan före dopparedagen. Torsdagen 22 december, med andra ord.

Det segrande bidraget kommer att presenteras på nyteknik.se. Vinnaren kan se fram emot en årsprenumeration av Ny Tekniks systertidning Teknikhistoria.

Alla bilder presenteras på nyteknik.se. Här kan du också se tidigare vinnare.

Ytterligare baktips!

  • Provgrädda gärna en lite bit för att se att den håller formen- håller den inte formen kan du behöva tillsätta lite mer mjöl.
  • Välj färdigritade mallar eller rita mallarna själv på stadigt papper eller kartong till ett hus.
  • Kavla ut degen ca 3 mm tjock direkt på bakplåtspapper. Du kan fästa lite deg under så att bakplåtspappret ligger still när du kavlar.  
  • Lägg bakplåtspappret med degen på plåten.  Lägg mönsterdelarna på degen. Skär eller stansa ut delarna men inte för tätt.  Ta bort överflödig deg från plåten innan gräddning.
  • Tänk på att olika ugnars temperatur kan variera något trots samma angivna gradantal. Detta gör att du behöver ha koll på tiden för gräddningen.
  • Lägg på mallen på nytt när du tar ut delarna ur ugnen. Vid behov kan du kantskära på nytt direkt efter gräddning när pepparkaksdelarna fortfarande är mjuka. På detta sätt får du raka kanter som är lättare att sätta ihop. Låt delarna svalna på en plan yta.
  • När delarna svalnat är det dags att sätta ihop huset med smält socker.
  • För extra piff använd gelatinblad i fönstren. Fäst med ganska mycket kristyr på baksidan innan huset monteras.
  • Beroende på husets konstruktion kan det vara lättare att dekorera vissa delar med kristyr innan delarna sätts ihop. Det kan t ex vara svårt att komma åt vissa fönster när huset är ihopsatt.
  • Smält socker i en vid stekpanna så att du enkelt kan doppa delarna. Tänk på att det är varmt så var försiktig. Det underlättar om du har förberett underlaget som huset ska stå på.

Tips från Leif Grönlund, kock och chef för ICA Köket, ICA Sverige.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer