Tatuering som strömkälla

2014-08-19 09:13  
Mjölksyran som finns i svett kan ge via en påklistrad tatuering ge elenerigi som är tillräcklig för att driva små elektroniska apparater. Foto: American Chemical Society

En tatuering som klistras på kroppen kan utvinna elenergi från svett.

Forskare vid University of California i San Diego har upptäckt att man kan hämta elenergi från svett.

Det är en bieffekt av utvecklingen av en ny metod för att mäta mjölksyrahalten som görs för att exempelvis testa konditionen hos idrottsutövare men även kan användas för att upptäcka hjärt- och lumgsjukdomar, skriver American Chemical Society i ett pressmeddelande..

Idag mäts mjölksyran via blodprov vilket är en bökig metod när idrottare ska undersökas då de exempelvis trampar en testcykel.

En "falsk" tatuering som klistras på armen innehåller ett enzym som fångar upp elektroner från mjölksyran som finns i svett. Då blir tatueringen ett batteri som kan ge 70 mikrowatt per kvadratcentimeter. En tatuering i den storleksordningen skulle kunna driva exempelvis en klocka eller en pulsmätare.

Men de elektroder som forskarna hittills tillverkat har bara en yta på några få kvadratmillimeter och ger fyra mikrowatt.

Jan Melin

Mer om: Tatuering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer