Tapeten som varnar för brand

2018-04-12 17:13  
Foto: Skärmavbild

Kinesiska forskare har utvecklat en tapet som varnar för eld

Ingen rök utan eld, så lyder principen bakom de flesta brandvarnare som hänger i taken runtom i Sverige. Nu har kinesiska forskare utvecklat en tapet som utöver att pryda väggen också kan varna för eld. På så vis kan samtliga väggar i bostaden hjälpa till att upptäcka brandfara. Dessutom betydligt tidigare än många andra system.

Traditionella brandvarnare varnar först vid rökutveckling, men det är sällan det första tecknet på brand. Intensiv hetta och lågor hinner som regel uppstå innan röken och gaser som kolmonoxid och kväveoxid blir registrerbara. Det är hettan från lågorna den kinesiska tapeten kan upptäcka.

När forskarna vid Kinesiska vetenskapsakademin upptäckte att det gick att skapa långa nanotrådar av hydroxiapatit, ett sprött material som finns i våra ben och tänder, insåg de att trådarna var starka och flexibla nog att göra tapet av. En tapet som inte bara är miljövänlig, utan också värme- och brandbeständig. Den kan med andra ord begränsa eldslflammors spridning i en bostad.


Med en brandbeständig tapet på bordet växlade teamet upp kreativiteten och lade till en grafenoxidfärg i väven. Droppar av färgen fungerar som värmekänsliga sensorer. När sensorerna hettas upp blir de ledande och kan sluta en krets som startar ett alarm. Processen tar två sekunder från det att värmen registrerats, och det är vida överlägset vanliga brandlarm. Utvecklingsarbetet finns beskrivet i en rapport på ACS.

Det kommer dock dröja innan vi kan klä väggarna i med brandlarmstapet. Det ena problemet är att produktionen av nanotrådarna i hyroxiapatit är långt från en konstadseffektiv process. Det går förvisso att lösa med vidare forskning och produktutveckling. Ett större problem är då att allt färre väljer att tapetsera sina hem – det är enligt uppgift för jobbigt att mönsterpassa.

Måns Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer