Tänd ljuset med<br></br> din tankekraft

2010-02-08 13:44  

Bestäm färgen på belysningen vid Niagarafallen med dina egna tankar.<br></br> Det är ett evenemang vid vinter-OS i Vancouver.

Vid olympiaden i Vancouver ska besökare kunna styra belysningen av några kanadensiska turistattraktioner med hjälp av sina tankar.

Med ett headset ska det räcka med att antingen slappna av eller koncentrera sig för att få ljusen som belyser Niagarafallen att ändra färg. Eller tända takbelysningen på parlamentshuset i Ottawa.

Det tredje tankestyrda ljuset är lamporna på utsidan av CN Tower i Toronto.

Enligt det kanadensiska företaget Interaxon som ligger bakom experimentet handlar det om världens största tankekontrollerade datorinstallation, skriver Wired.

Företaget räknar med att omkring 2 000 av dem som besöker olympiaden ska få möjlighet att testa tekniken.

Headsetet som används mäter hjärnans alfavågor, som är relaterade till avslappning, och betavågorna som är relaterade till koncentration.

Signalerna som genererares av att man antingen slappnar av eller fokuserar sina tankar bearbetas av en dator som via internet låter tankarna styra en av de tre ljusshowerna.

– När någon person sätter på sig headsetet och upptäcker att de kan öka ljusintensiteten bara genom att tänka på det kan man nästan se deras hjärna explodera, säger Interaxons administrativa chef Trevor Coleman till Wired.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer