Sydtoppen fortfarande högst

2014-08-29 09:21  
Kebnekaises sydtopp som är Sveriges högsta bergstopp har tappat 1,5 meter i höjd sedan förra sommaren. Foto: Stockholms universitet

Årets mätning av Kebnekaise visar att nordtoppen ännu inte gått om den krympande sydtoppen.

Spänningen var stor inför årets officiella mätning av Kebnekaise. Forskarna vid Stockholms universitets forskningsstation Tarfalla misstänkte att is- och snösmätningen i år hade varit så stor att Kebnekaises sydtopp minskat så mycket i höjd att nordtoppen nu kunde vara Sveriges högsta bergstopp.

Men den nya mätningen visade att sydtoppen fortfarande är högst med en marginal på på bara 70 centimeter vilket gör att höjden nu är 2 097,5  meter över havet, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Islagret på sydtoppen är omkring 40 meter tjockt men har sjunkit med i genomsnitt en meter per år under de senaste 15 åren. Men nordtoppen är rent berg utan islager så dess höjd påverkas inte av ett allt varmare klimat.

- Om nästa sommar också blir varm är risken stor att nordtoppen då blir Sveriges högsta topp. Eftersom den är är betydligt besvärligare att ta sig till blir detta en utmaning för turismen i Kebnekaise, säger Gunhild Rosqvist, som är professor vid Stockholms universitet och föreståndare för Tarfalla forskningsstation, i pressmeddelandet.

Jan Melin

Mer om: Geologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer