Sydkorea gör rymdpremiär med egen raket

2021-10-21 07:24  
Sydkoreas egentillverkade Nuri-raket står startklar på Naro rymdcenter i Goheung, Sydkorea. Foto: Korea Aerospace Research Institute/Yonhap via AP/TT

Sydkorea försöker sälla sig till skaran med länder som har ett avancerat rymdprogram. Om vädret tillåter kommer landet att skjuta upp sin första helt och hållet inhemskt tillverkade rymdraket klockan 9 på torsdagsmorgonen, svensk tid.

Om nio år siktar Sydkorea på skicka en rymdsond till månen, men innan dess behöver man kunna skicka upp egna satelliter och dagens provuppskjutning är ett viktigt steg i den riktningen, enligt myndigheterna.

Vill ha militära underrättelsesatelliter

Trestegsraketen, som heter Nuri, kommer att ha en last med stål- och aluminium på 1,5 ton, som ska läggas i omlopp runt jorden på en höjd av runt 60 till 80 mil.

Om Sydkorea lyckas blir landet det sjunde i världen som med en egen rymdraket har förmågan att skicka upp en nyttolast på över ett ton. Det skulle möjliggöra för Sydkorea att skjuta upp avancerade kommunikationssatelliter och ha egna militära underrättelsesatelliter.

Raketen har tagit tio år att utveckla, till en kostnad av runt 14 miljarder kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer