Svininfluensan skapar oro inför rymdflygningen

2009-08-12 15:36  

En av astronauterna som ska upp med rymdfärjan Discovery har hållits isolerad i en vecka av oro för svininfluensa. Det berättar den svenske astronauten Christer Fuglesang i en intervju i dag.

- En av mina kollegers barn var på på scoutläger där man hade ett misstänkt fall av svininfluensa. Min kollega har därför hållits undan från både sin familj och oss andra i en veckas tid innan han fick klarsignal.

Det berättade Christer Fuglesang för svenska Rymdstyrelsens informationschef Johan Marcopoulosi en intervju över ip-mobilnätet Skype.

Hela intervjun har lagts ut på Rymdstyrelsens nya webbsajt Rymdkanalen där svenska och internationella rymdhändelser presenteras på nya sätt. Bland annat via livesändningar, videos och bilder från rymden.

Christer Fuglesang ska om cirka två veckor göra sin andra resa med rymdfärjan Discovery till den internationella rymdstationen ISS, som ligger cirka 40 mil från jorden.

Christer Fuglesangs förra rymdfärd var Nasas 116:e i ordningen. Den här har nummer 128.

Uppdraget är som tidigare att bygga på och reparera rymdstationen. Men nu ska man också byta ut en av besättningsmännen på rymdstationen mot en av astronauterna som följer med upp i färjan.

Johan Marcopoulos fick tag i Christer Fuglesang direkt efter genrepet inför starten och har lagt ut intervjun på Rymdkanalen.

I intervjun berättar Christer Fuglesang bland annat om vilka tester som gjorts på rymdfärjan.

- Det ser bra ut, säger han. Vi astronauter är nu laddade och klara, säger Christer Fuglesang.

På Kennedy Space Center jobbar teamet med att få rymdfärjan klar till den 24 augusti, enligt Christer Fuglesang, men den officiella tidpunkten för start är den 30 augusti.

- Det har hänt att man blivit klar tidigare, säger han.

På förra rymdfärden i december 2006 satte Christer Fuglesang rymd- och världsrekord i frisbee. Nu talas det om tyngdlyftningsrekord.

- Ja jag har hört det. Jag tror att det handlar om att jag ska flytta en tung sak under en av mina rymdpromenader. Men ärligt talat så vet jag inte så mycket om det, säger Christer Fuglesang i intervjun.

Esa direktsänder presskonferens i morgon
I morgon kväll kommer den europeiska rymdstyrelsen Esa att ha endirektsänd presskonferensmed Christer Fuglesang och de sex övriga i Discoverybesättningen.

För Sverige och Esa är det en märkeshändelse att en svensk och europeisk astronaut gören andra rymdfärd i Nasas rymdprogram.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer