Svininfluensan blev årets ord

2010-01-29 15:54  

Svininfluensan är årets uppslagsord nummer ett. Barack Obama nummer två. Det blev resultatet när Nationalencyklopedin uppmanade svenska folket att rösta fram det ord som bäst speglade året 2009.

Svininfluensa är det uppslagsord som svenska folket mest förknippar med året som gått. Det framgår av det rykande färska resultatet av Nationalencyklopedins omröstning i frågan. Med 33 procent av rösterna kammade svininfluensan hem förstaplatsen.

- Man kan förstå att influensan väckt ett väldigt intresse. Den har ju klassats som en pandemi och den medförde i Sverige den första riktiga massvaccinationen på decennier, säger Jörgen Malmquist, medicine doktor och expert hos Nationalencyklopedin.

Men därmed inte sagt att det är svininfluensan som vi varit mest nyfikna på. På Nationalencyklopedins webbplats gjordes fler sökningar på Barack Obama än på svininfluensan. I omröstningen hamnade den amerikanska presidentens namn på andra plats med 18 procent av rösterna. På tredje plats hamnade ordet finanskris med 9 procent. Bland yngre personer, 0-29 år, puttades det ordet ner av Pirate Bay som fick 10 procent av rösterna.

Röstningsresultat:

svininfluensa 33 %

Barack Obama 18 %

finanskris 9 %

klimatförändring 8 %

massvaccination 8 %

Twitter 4 %

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer