Sveriges mesta Marsmänniska: ”En härlig rymdperiod”

2015-10-01 12:45  
Ella Carlsson Sjöberg är teknologie doktor i fysik från Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Ella Carlsson Sjöberg är euforisk. Först astronautkonferens förra veckan, sedan filmpremiär för The Martian på fredag. ”Och så Nasas nya rön om bäckravinerna på mars, som jag studerat. Life is good!”

Ella Carlsson Sjöberg har ett imponerande rymd-cv. Hon är Teknologie Doktor i fysik från Institutet för rymdfysik i Kiruna. Hennes avhandling handlade om Mars, och hade titeln ”Mars: Plasma Environment and Surface Hydrology”. Och hon har gästforskat på Space Science Lab i Bekeley, Kalifornien.

- Det har verkligen varit en härlig rymdperiod. Förra veckan var det astronautkonferens i Sverige. Jag fick en selfie med självaste Leonov. Sedan släpptes nya rön kopplat till just de bäckraviner som jag studerat för över tio år sedan. Och på fredag släpps filmen the Martian och vi är ett helt rymdgäng som ska gå och se den! Life is good, utbrister Ella Carlsson Sjöberg.

Alexej Leonov var den första människan att genomföra en rymdpromenad 1965.

Ella Carlsson Sjöberg är ett fan av science fiction och fantasy. Överst på filmlistan av favoriter ligger Star Wars och tv-serien Battlestar Galactica, tätt följd av Lord of the Rings.

I dagarna börjar hon ett nytt jobb på Försvarsdepartementet. Läs mer om Ella Carlsson Sjöberg på hennes hemsida.

Delar av Ella Carlsson Sjöbergs imponerande rymd-cv

  • Ella Carlsson Sjöberg är civilingenjör i rymdteknik från Luleå Tekniska Universitet, och gjorde sitt examensarbete på NASA Ames Research Center.
  • Hon är Teknologie Doktor i fysik från Institutet för rymdfysik, Kiruna.
  • Som ung deltog hon i Vatican Observatory Summer School i Vatikanen, och International Space Universitys Summer Session Program i Australien.
  • Hon har dessutom varit yrkesofficer mellan 2000-2004 och är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer