Sverige superskarpt i Google Earth

2009-03-03 09:00  

Nu har Sverige blivit skarpt i Google Earth. Med flygbilder från Lantmäteriverket visas omkring 100 nya platser i högupplöst kvalitet.

Under den senaste veckan har Google Earth uppdaterats med nya högupplösta flyg- och satellitbilder från många länder världen runt.

Bland annat har Sverige fått en ordentlig ansiktslyftning.

I oktober 2007 skrev Ny Teknik:

”Flyg- och satellitbilderna över Sverige i Google Earth är ganska suddiga. Men om Google vänder sig till Lantmäteriverket kan de skaffa skarpa bilder, där vartenda svenskt hus kan hittas”.

Det är precis vad Google nu gjort. Företaget har skaffat högupplösta flygbilder från 90 svenska tätorter. De flesta bilderna har en upplösning på 0,25 meter men en del är något mindre detaljerade där en bildpunkt motsvarar 50 centimeter på marken.

Tidigare hade Lantmäteriets flygbilder ett högt pris.

2007 hade det kostat Google 12 miljoner kronor per år att visa hela Sverige med färgbilder i halvmetersupplösning.

Det var ett pris som inte var anpassat för webbpublicering och Lantmäteriet planerade då att införa en ny prismodell.

Det är nu gjort och bilderna har blivit mycket billigare. Vad Google har betalt eller exakt vilka bilder de ska använda är inte officiellt. Men priserna för webbpublicering från Lantmäteriet har sänkts med upp till 75 procent enligt uppgifter till Ny Teknik.

Google har ännu inte officiellt berättat om vilka svenska platser som nu visas med flygbilder från Lantmäteriverket.

Men Ny Tekniks granskning av Google Earth 2 mars visar att bland annat följande städer nu är högupplösta:

Borlänge, Borås, Enköping, Eskilstuna, Falun, Gävle, Halmstad, Helsingborg, Härnösand, Jönköping, Karlstad, Kiruna, Linköping, Luleå, Malmö, Trollhättan, Uddevalla, Umeå, Uppsala och Östersund.

Bland städer som fortfarande visas med lågupplösta satellitbilder finns Mora, Norrköping, Sundsvall, Piteå, Örebro och Örnsköldsvik.

Även Stockholm och delar av Göteborg visas med relativt högupplösta bilder. Men inte med flygfoton från Lantmäteriverket utan med satellitbilder från Digital Globe respektive Geo Eye.

(Texten kompletterad med information om Stockholm och Göteborg.)

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer