Sverige satsar halv miljard på raketen Ariane 6

2014-12-03 05:59  
Datorframställd bild av nya raketen Ariane 6. Foto: TT/ESA

Europas rymdnationer har enats om nästa generations bärraket. Den franska linjen vann när Ariane 6 ersätter Ariane 5.

Projektets utvecklingskostnad är 35 miljarder kronor. Sveriges andel är en halv miljard.

– Det gick över förväntan på slutet och vi är nöjda, sade Olle Norberg, generaldirektör för svenska Rymdstyrelsen, till TT efter de tuffa slutförhandlingarna i Luxemburg som gick i mål på tisdagen.

Ministrarna i de länder som ingår i den europeiska rymdorganisationen ESA kom överens om att utvecklingsprogrammet ska pågå i åtta år och att en första uppskjutning med den nya Ariane 6-raketen sker 2020.

Tyskland hade förespråkat en vidareutveckling av Ariane5, en framgångsrik arbetshäst för kommersiella satelliter och annan teknik, medan Frankrike drev på för att bygga en ny raket. Ariane 6 blir mer flexibel med möjlighet att välja mellan två eller fyra startraketer. Förutom Ariane 5 ska den kunna ersätta den ryska Sojuzraketen.

– Konkurrensen är stenhård, inte minst av SpaceX i USA med Falconraketerna, säger Olle Norberg.

Ariane 6 kommer att utvecklas av europeiska företag. GKN Aerospace Sweden i Trollhättan ska tillverka raketmotorns munstycken och turbiner, medan Ruag Space i Göteborg och Linköping gör nyttolastadaptrar. Eventuellt får även omborddatorer svensk leverantör.

 Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Raket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer