Projektets utvecklingskostnad är 35 miljarder kronor. Sveriges andel är en halv miljard.
– Det gick över förväntan på slutet och vi är nöjda, sade Olle Norberg, generaldirektör för svenska Rymdstyrelsen, till TT efter de tuffa slutförhandlingarna i Luxemburg som gick i mål på tisdagen.
Ministrarna i de länder som ingår i den europeiska rymdorganisationen ESA kom överens om att utvecklingsprogrammet ska pågå i åtta år och att en första uppskjutning med den nya Ariane 6-raketen sker 2020.
Tyskland hade förespråkat en vidareutveckling av Ariane5, en framgångsrik arbetshäst för kommersiella satelliter och annan teknik, medan Frankrike drev på för att bygga en ny raket. Ariane 6 blir mer flexibel med möjlighet att välja mellan två eller fyra startraketer. Förutom Ariane 5 ska den kunna ersätta den ryska Sojuzraketen.
– Konkurrensen är stenhård, inte minst av SpaceX i USA med Falconraketerna, säger Olle Norberg.
Ariane 6 kommer att utvecklas av europeiska företag. GKN Aerospace Sweden i Trollhättan ska tillverka raketmotorns munstycken och turbiner, medan Ruag Space i Göteborg och Linköping gör nyttolastadaptrar. Eventuellt får även omborddatorer svensk leverantör.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.