Populärteknik

Sverige krymper på höjden

Den glaciärtäckta sydtoppen på Kebnekaise smälter och eventuellt är nu nordtoppens solida berg Sveriges högsta bergstopp. Foto: Gunhild Rosqvist/Stockholms universitet och Google Earth.

Sveriges högsta bergstopp smälter och nuvarande tvåan är på väg att ta över tronen.

Publicerad

Officiellt är Kebnekaises sydtopp med en höjd av 2 104 meter över havet Sveriges högsta punkt. Men årets kommande årliga höjdmätning som ska göras av Tarfala forskningsstation kan ändra på det. Sydtoppen som består av en glaciär smälter allt mer och tappar höjd.

Vid förra årets mätningar var sydtoppen bara 2,7 meter högre än Kebnekaises nordtopp som är rent berg.

- De kommande mätningarna kommer definitivt visa att sydtoppen är lägre än förra året, säger Peter Jansson som är professor i naturgeografi till Nordnytt.

Frågan är om den sjunkit ner under nordtoppens höjd på 2 097 meter.

Om det blir tronskifte är inte det första gången. Vid mätningar 1922 var även nordtoppen glaciärtäckt och mätte då 2 135 meter över havet. Tolv meter högre än sydtoppen.

Varje år bestigs sydtoppen av flera tusen turister. Men snart måste man kanske upp på nordtoppen för att se Sverige från sin högsta punkt.

Finns det risk att turistströmmarna tar nya vägar när den betydligt mer otillgängliga nordtoppen blir högst i Sverige, frågar Nordnytt Lisa Lindbom som är driftschef vid Kebnekaise turiststation.

 - Risk finns det alltid, men jag tror inte det kommer att bli någon jättestor skillnad. Kebnekaise är fortfarande Sveriges högsta berg och intresset kommer inte att minska.