Sverige firar 50 år i rymden.

2011-08-15 14:19  

Raketen Plutnik startskottet för svensk rymdverksamhet.

Den 14 augusti 1961 tog Sverige sitt första steg ut i rymden genom att skjuta upp den 35 kg tunga forskningsraketen Plutnik från Nausta i Norrbotten. Syftet med den två meter långa raketen var att undersöka nattlysande moln, berättar Rymdbolagets förre chef Sven Grahn. Raketen innehöll en behållare med talkpulver som skulle släppas ut när raketen nått sin högsta höjd. Tanken var att man skulle observera talkmolnet från jorden och jämföra med bilder av de nattlysande molnen som man antog också bestod av fint stoft.

Tyvärr visade det sig att den sprängladdning som skulle skjuta ut pulvret inte fungerade, men forskarna var ändå nöjda med att raketen nådde hela 80 kilometers höjd. Dock inte riktigt ända till rymden, som definitionsmässigt börjar vid 100 kilometers höjd.

Plutniks 50-årsjubileum firas nu på Tekniska museet i Stockholm, som låter svensk rymdverksamhet få en egen avdelning i den stora rymdutställningen NASA –  A Human Adventure. Här kan se allt från tidiga raketuppskjutningar under 1960-talet till Spaceport Sweden och framtidens rymdturism. I höst firas 50-årsjubileet också med föreläsningar och programverksamhet för besökare.

Utställningen pågår till den 6 november 2011.

Läs mer om utställningen på Tekniska museets webbsajt.

Läs om Sven Grahn och svensk rymdverksamhet i artikeln Med rymden i blodet

Kaianders Sempler

Mer om: Nasa Rymdbolaget

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer