Sverige får högsta slänggungan

2013-02-06 12:21  

90 meter över marken kommer de som åker Gröna Lunds nya slänggunga att snurra runt i 70 km/h.

Lagom till att nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm firar 130-årsjubileum invigs där världens högsta slänggunga, enligt ett pressmeddelande.

- Det kommer att bli väldigt, väldigt läskigt lovar Gröna Lunds attraktionschef Peter Osbeck i en video.

Tornet kommer att resa sig 130 meter över marken och på 90 meters höjd ska de 24 passagerarna snurra runt med en maxfart på 70 km/h.

Enligt Gröna Lund har man sett till att även rullstolsburna ska kunna ta sig en åktur.

Slänggungan som döpts till Eclipse är av typen Starflyer och har levererats av företaget Funtime i Österrike. Just nu är bygget i full gång på ett fundament som väger 700 ton  och den som är intresserad kan följa det hela via en webbkamera på Grönans sajt.

Själva attraktionen väger 210 ton och för monteringen krävs 80 000 bultar.

En inspirationskälla för slänggungan har varit Eiffeltornet och toppdekorationen är utformad efter takkupolen på Ferdinand Bobergs industrihall från Allmänna konst- och industriutställningen som avhölls 1897 i närheten av Gröna Lunds nuvarande plats.

Hela temat för slänggungan är den trendiga stilen Steampunk som är en blandning av Science Fiction och teknik från 1800-talets industriella revolution.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/YrQkd9Rqj_0?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer