Svenskt kraftpaket i europeisk Marsbil

2009-02-17 23:00  

År 2016 ska ESA skicka en rymdbil till Mars för att utforska möjligt liv. Svenska Ångström Aerospace hoppas att företagets kretsar ska få hjulen att snurra på Marsbilen.

Ångström Aerospace Corporation, ÅAC, har vunnit tävlingen om att utveckla ett "kraftpaket" åt europeiska rymdorganisationen ESA. En extremt stryktålig och kompakt styrmodul, som kan driva godtyckliga motorer.

Det är bråttom att få den klar i tid, för att kvala in till ESAs Exomarsexpedition. Där passar modulen för den obemannade rymdbil som ska landa på planeten och ta markprover.

- Det är ett 27 månaders projekt som vi klippt ned till 17 månader, säger Nina von Krusenstierna, projektledare hos ÅAC.

Arbetet började i september förra året, i ett konsortium, lett av ÅAC, med flera andra europeiska rymdföretag som medlemmar. Målet är att ha sex fungerande moduler klara som demonstratorer

i februari 2010.

Rymdmarknaden är dock bara ett avstamp för ÅAC, hoppas vd:n Fredrik Bruhn:

- Vi kan utveckla den här till drivkretsar för hybridbilar med motorer i hjulen och för industrirobotar. Det är på jorden den stora tillväxten finns.

Ångström Aerospace

* Ort: Uppsala.
* Grundat: 2005.
* Omsättning 2008: cirka 30 miljoner kronor.
* Antal anställda: 20.

Exomars
Europeisk Marsexpedition. Ska undersöka förutsättningar för liv på planeten. Planerad uppskjutning: Tidigt 2016.

Erik Mellgren

Mer om: Exomars ESA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer