Svensken som ska lära världen klingonska

2018-03-15 14:18  

Nu kan användare av språkappen Duolingo börja lära sig Star Trek-språket klingonska – tack vare bland andra svensken Felix Malmenbeck.

Felix Malmenbeck blev nyfiken på klingonska utan att ha sett ett enda avsnitt av Star Trek, serien som är orsaken till att språket skapades på 1980-talet. Nu kan Felix Malmenbeck tala klingonska flytande och har lett arbetet med att utforma språkinlärningsappen Duolingos klingonkurs, som lanserades på torsdagen.

– Jag hade ett allmänt intresse för konstgjorda språk och för onlinespel när jag började lära mig klingonska 2006, men jag hade aldrig sett Star Trek. Det är ganska vanligt bland dem som kan språket flytande. Klingonska används inte alltid korrekt i serien, ibland har det varit ren rappakalja, berättar Felix Malmenbeck, som studerar teoretisk fysik på KTH, med fokus på neutrinastronomi.

Väntelistan till klingonkursen på Duolingo var enligt sajten Mashable 170 000 personer lång. Felix Malmenbeck, som började arbeta med att utveckla kursen 2015, tror inte att så många faktiskt kommer att lära sig språket, men kanske blir det åtminstone några till nu när det finns en lättillgänglig variant.

Klingonska är inte helt lätt att lära sig, enligt Felix Malmenbeck.

– Det finns många paralleller med andra språk. Man kan likna uttalet vid arabiska och hebreiska, men vissa ljud finns bara bland exempelvis amerikanska urinvånare. Klingonska har många prefix och suffix och en annan ordföljd än vår. Språket är väldigt regelbundet, så på så sätt är det lätt, men det har varit svårt att öva sig på att tala det.

Duolingo är uppbyggt som ett spel där användarna får lära sig språk genom praktiska exempel och övningar, och samlar poäng för att ta sig till nästa nivå. När Felix Malmenbeck och hans medhjälpare skulle skapa kursen behövde de fundera på vilken grammatik som behövde vara med och hur den kunde exemplifieras med meningar.

– Kursen innehåller i princip all grammatik man behöver och kanske 1 000 av de 4 000 ord som finns på klingonska. Man kan alltså komma ganska långt i sina klingonkunskaper, men det är bra att komplettera med mer litteratur.

Vad tycker du själv är charmen med klingonska?

– Det tvingar en att tänka om när man översätter. Det går sällan att översätta något direkt. Det finns inga prepositioner eller artiklar eller konjunktioner. Man använder underordnade satser, delar upp saker i flera meningar. Det är lite som att lösa ett korsord eller programmera.

Än så länge består Duolingos kurs i klingonska endast av textövningar, men det pågår diskussioner om att komplettera med en kurs på Youtube, så att användarna kan höra språket talas.

Felix Malmenbecks exempel på klingonska:

En bra mening för att illustrera klingonskans agglutinerande (att en mängd affix fogas till en ordstam) grammatik är enligt Felix Malmenbeck:

bISeH'eghlaHbe'chu'mo' qavoqqangbe'qu' = Eftersom du är helt oförmögen att kontrollera dig själv är jag väldigt obenägen att lita på dig.

Man kan också påpeka att man på romaniserade klingonska gör skillnad på stor och liten bokstav:

HIvoq! = "Lita på mig!”

HIvoQ! = "Kväv mig!”

voDleH vIqIH vIneH = "Jag vill träffa kejsaren.”

voDleH vIQIH vIneH = "Jag vill skada kejsaren.”

 

Högvalyriska finns på Duolingo

Klingon, bland svenska klingonister oftare kallat klingonska, skapades av språkvetaren Marc Okrand för den legendariska rymdserien Stark Trek på 1980-talet. Han har också skrivit flera böcker om språket, däribland språkbibeln The Klingon Dictionary och Conversational Klingon, och besöker dessutom Turteatern i Stockholm senare i mars.

Klingonska är inte det enda språket på språkinlärningsappen Duolingo som har sitt ursprung i en tv-serie. Även högvalyriska finns som kurs, ett språk som talas i HBO-serien Game of Thrones.

Ania Obminska

Mer om: Språk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer