Svensk tävlar i flygets Formel 1

2014-02-28 09:38  
Torsdag 27 februari testade piloterna banan i Abu Dhabi. Fredag 28 tävlar svensken Daniel Ryfa i utmanarklassen. Foto: Red Bull

För första gången ställer en svensk pilot upp i Red Bulls flygtävling.

Lördag 1 mars körs finalen i årets första deltävling i Red Bull Air Race som kallas luftens Formel 1. På låg höjd över vattnet i Abu Dhabi ska piloterna så snabbt som möjligt flyga en bana där ett antal portar ska passeras.

Nytt för i år är att tävlingen fått en ny klass. Den heter Challenger Cup och är till för att nya lovande piloter ska få chansen att så småningom kunna kvalificera sig för huvudtävlingen. En av de sex piloterna som tävlar i utmanarklassen är svensken Daniel Ryfa som har en EM-titel i konstflyg bland meriterna.

- Det ska bli oerhört spännande. Jag har under flera års tid haft målet att slå mig in i Red Bull Air Race och nu står jag äntligen här med en licens att flyga Challenger Cup, säger Daniel Ryfa i ett pressmeddelande.

Banan som han ska flyga är i princip den samma som används i mästarklassen. Men eventuellt tas någon av de svåraste portarna bort.

När årets tävlingsomgång är slut har de bästa piloterna från Challenge Cup chansen att kvalificera sig för kommande års mästarklass. I den kör piloterna sina egna plan men i Daniel Ryfas klass tävlar piloterna med samma flygplanstyp, en Extra 300 LX med 315 hästkrafter som tillhandahålls av Red Bull.

Under tävlingssäsongen 2008 ville Red Bull köra en av deltävlingarna i Stockholm ovanför Riddarfjärden eller Stockholms Ström nedanför slottet. Men Luftfartsstyrelsen avstyrkte där en av motiveringarna var att en flyghöjd ned till fem meter ovanför vattenytan inte är tillåten. Enligt då gällande bestämmelser var lägsta godkända flyghöjd över tättbebyggt område eller större folksamling 300 meter.

Hade tävlingen blivit av hade det kunnat bli ett av de största evenemangen i Stockholm sedan Stockholm Water Festival som senast genomfördes 1999.

Red Bull hade planerat att ta emot 500 journalister från hela världen och tävlingen skulle ha sänts i TV i 80 länder.

Jan Melin

Mer om: Flygtävling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer