Svensk rymdresa blev Youtube-succé

2010-01-25 13:55  

En svindlande virtuell rymdfärd har snabbt nått miljonpublik på videosajten Youtube. Och det är en grafikmotor från Norrköping som står för tekniken.

Genomslaget blev enormt när American Museum of Natural History i New York lade ut videon ”The known universe by AMNH” på Youtube för en månad sedan.Se filmen här.

Bland annat blev det rekordnotering på mobiltjänsten Twitter där budskapet om videon spreds.

– När Twitterstormen pågick som värst växte antalet tittare med 100 000 per dag i några dagar. Nu har videon haft nästan 3 miljoner visningar, säger Jan Warnstam som är marknadsansvarig på det svenska utvecklingsföretaget Sciss.

Norrköpingsföretaget Sciss
Det är Sciss som har utvecklat grafikmotorn Uniview, som gör den virtuella rymdresan "Scaling the universe" möjlig.

Utifrån gigantiska databaser med vetenskapliga data genereras bilderna som tar betraktaren från Himalaya till universums yttersta utpost.

Enligt Jan Warnstam brukar folk bli väldigt berörda när de ser visningar som denna på de planetarier och museer som använder tekniken. Men den här responsen kom ändå som en överraskning.

– Både vi och museet blev tagna på sängen. Nu använder museet internetsuccén i sin marknadsföring, säger han.

På platetarier världen över
De i dagsläget 6 597 kommentarerna visar att filmen dessutom väckt religiösa grubblerier om vem som egentligen skapat universum och om människans litenhet.

Sciss programvara började utvecklas 2002 som en serie ex-jobb vid NVIS, Norrköping Visualization and Interaction Studio.

I dag används tekniken av cirka 60 planetarier och vetenskapsmuseer runt om i världen.

Se stillbilder från den virtuella rymdresan med Uniview.

Charlotta von Schultz

Mer om: Uniview Sciss

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer