Svensk pappersslöjd gav stjärnglans åt Polarpristagaren

2010-09-03 15:00  
Björk Gudmundsdottir anländer till Polar Music Prize-banketten på Grand Hotel på måndagskvällen. Foto: Bertil Ericson

Iklädd en hjärtformad kavaj i metalliskt papper tog den isländska artisten Björk i veckan emot det prestigefyllda Polarpriset. Bakom den spektakulära kreationen ligger den svenska designern Bea Szenfeld.

Bruce Springsten, Peter Gabriel och Pink Floyd. Alla har de tagit emot ett av världens finaste musikpriser; Polarpriset. I veckan var det den isländska artisten Björks tur. Medan svenska artister gjorde egna versioner av hennes låter satt hon själv på första rader och bokstavligt talat lyste. En kavaj gjord i veckat metalliskt papper reflekterade ljuset från strålkastarna på scenen.

- Kavajen tog nästan 3 månader att tillverka, allt är handskuret och handlimmat, säger den svenska designen Bea Szenfeld.

Med den svenska finpapperstillverkaren Papyrus som samarbetspartner skapar hon kreationer som tar ordet pappersslöjd till nya höjder

- Jag arbetar gärna med material som vi har omkring oss, säger hon till Ny Teknik. Papper är ett sådant.

- Av Papyrus får jag veta när det kommer något nytt jag kan använda, till exempel om det kommer ett nytt superekologiskt papper.

Kavajen Björk bar under prisutdelningen ger intryck av att ha lysdioder integrerade i materialet. Men så är inte fallet.

- Mitt arbete är sällan tekniskt avancerat, jag har inte den tekniska kunskapen. Men den möjligheten skulle jag vilja veta mer om.

Den andra mottagaren av årets Polarpris var den italienska kompositören Ennio Morricone, som bland annat gjort filmmusiken till den italienska  kriminalserien Bläckfisken.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Papper

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer