Populärteknik

Svensk minikub siktar på att bli del av satellitsvärm

Foto: Luleå tekniska universitet
Foto: Luleå tekniska universitet

Med en ett kilo tung kub ska Luleå tekniska universitet bli en del av en satellitsvärm som ska undersöka jordens atmosfär. Förhoppningen är att den ska bli första svenska minisatelliten i rymden.

Publicerad

Ett forskarlag på Luleå tekniska universitet siktar på att nå rymden senare i år med en kubikdecimeter stor egenutvecklad satellit. Projektet är en del i ett större internationellt projekt under namnet QB50 där mellan 40 och 50 satelliter ska skjutas upp tillsammans i ett projekt som ska samla in data om jordens lägre atmosfär. Målet är att bland annat att förbättra de modeller av atmosfären som används idag.

Efter uppskjutningen ska satellitsvärmen arbeta och styras i grupp. Målet med projektet är förutom att få mer kunskap om atmosfären att också att lära sig mer om tekniken med små satelliter som skjuts upp i grupp.

Idén är att flera små satelliter utvecklade och byggda av olika grupper blir billigare än en stor satellit för att utföra samma uppdrag.

– Det är ett experiment i sig att se hur man kan utveckla minisatelliter för uppdrag som tidigare involverade normalstora satelliter, säger Reza Emami som är professor inom rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet.

De lägre kostnaderna uppnås enligt honom genom att de små satelliterna kan använda mer standarddelar än större satelliter och att utvecklingen kan spridas på mindre forskargrupper.

– Med de små satelliterna är det också möjligt att samla mer data än med en stor satellit, säger Reza Emami.

Mindre och billigare satelliter är ett populärt område för både akademin och industrin just nu. Även KTH arbetar med ett projekt med små kubformade satelliter. Det projektet drivs av studenter under ledning av bland andra astronaut Christer Fuglesang och rymdteknikingenjören Sven Grahn. Målet är att komma upp i rymden under 2018. Enligt Sven Grahn ligger Sverige efter när det gäller småsatelliterna.

– Vi är sena i Sverige på det här. Ute i Europa har snart sagt varje universitet ett projekt, säger han.

Under våren är det 18 studenter på KTH som arbetar med projektet och efter sommaren ska hårdvara till en satellit komma på plats. Kubsatelliterna byggs efter stränga yttre mått för att passa i den spridare som de sätts i under uppskjutningen och även delar i innanmätet finns att köpa färdigt från olika leverantörer. Men det är ändå knepigt att sätta ihop en satellit enligt Sven Grahn.

– Man ska inte inbilla sig att bara för att det är en liten satellit så är det enkelt, säger han.