Svensk kammade hem<br></br> Oscar för digitalt hår

2009-02-23 15:59  

And the Oscar goes to... Digital Domain, teamet bakom "Benjamin Buttons otroliga liv", där svenske Mattias Bergbom var digital frisör.

Tillsammans med sina kollegor jobbade Mattias Bergbom i 1,5 år med de visuella effekterna i Benjamin Buttons otroliga liv. Stort arbete lades ner på att göra en ”digital mask” för Brad Pitts ansikte.

Filmen handlar om Benjamin Button (Brad Pitt), som lider av en väldigt speciell åkomma – han åldras baklänges. Det är först när karaktären är 60 år gammal som skådespelarens eget ansikte syns. Mattias Bergbom var ansvarig för Brad Pitts digitala hår.

Mattias Bergbom är en av ett femtontal svenskar från medieteknikutbildningen på Linköpings Universitet, som har gjort sina examensarbeten i Hollywood.

Han kom i kontakt med Digital Domain som gör specialeffekter till filmer, och där han fick han även fast jobb efter examen, berättar aftonbladet.se

Från Linköpings medieteknikutbildning har ett flertal talanger skeppats till Hollywood för att göra 3d-effekter i storfilmer. Det är studenter från utbildningen som ligger bakom bland annat vågorna i Day after Tomorrow och fjädrarna i Surfs Up.

Andra filmer som Hollywoodsvenskar har jobbat med är till exempel Harry Potter, King Arthur och Liftarens Guide till Galaxen.

”Benjamin Buttons otroliga liv” Oscars-nominerades i 13 kategorier och vann i 3.

Emelie Ahlstrand

Mer om: Medietekniik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer