Svensk fysikprofessor: "Vi måste vänta på fler resultat"

2014-03-18 13:49  
-Den här datan ser väldigt solid ut. Jag kan tippa att den står sig men det är alltid bäst att vara försiktig, säger Lars Bergström, professor i astropartikelfysik vid Stockholms universitet.

- Det vore en jättesensation om resultatet stämmer. Det är det viktigaste vi fått på femton år, säger Lars Bergström, professor i astropartikelfysik vid Stockholms universitet.

(Uppdaterad) Nya forskningsresultat om gravitationsvågor och inflation ser lovande ut.

- Innan fler forskare fått samma resultat bör vi vara försiktiga. Data ser solida ut men vi får inte glömma att det endast är en mätning, säger han.

Genom att mäta den kosmiska bakgrundsstrålningen vid sydpolen har forskarna lyckats visa hur universum expanderade efter Big Bang. Enligt inflationsteorin ska då vågor av gravitoner skapat mönster i ljuset som bildades av det plasma som fyllde universum.

-Dessa data ser mycket solida ut. Jag kan tippa att resultaten står sig men det är alltid bäst att vara försiktig, säger Lars Bergström.

Han påpekar att andra forskningsexperiment försökt nå samma resultat tidigare men misslyckats.

-Det pågår ett flertal liknande forskningsprojekt och jag tror det är bäst att vänta tills ett av dem visar samma resultat.

Ett av de andra projekten är rymdteleskopet Planck, som sköts upp av ESA 2009. Om de nya resultaten stämmer kan de vara dåliga nyheter för Planckforskarna. Förra året publicerade de data från teleskopet som inte visade samma tydliga spår av inflation.

-Får man ett resultat vid sydpolen borde man ha sett samma sak från rymden. Kanske har Planck systematiska osäkerheter och inte tillräckligt rena data. Sedan tittar Planck på hela himlen. Vid sydpolen tittar man bara på en fläck hela tiden, men de har otroligt mycket data om den fläcken.

Han säger att det redan finns data som stöder inflationsteorin men att mäta gravitationsvågorna är den sista delen som etablerar teorin. Planckteleskopet har också en chans att ta revansch.

-Plancksatelliten har dubbelt så mycket data kvar som ska presenteras efter sommaren. Det kommer bli väldigt spännande.

Att gravitationsvågor hittats kan även bekräfta andra teorier inom kosmologin med empirisk data.

-Ett exempel är när man tittar på pulsarer, som är rester av kollapsade stjärnor. När man har tittat på hur de pulserar och tappar energi, passar gravitationsvågor in exakt för att förklara hur det går till. Därför är det extremt viktigt om de här resultaten stämmer.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer