Svensk forskare mest inflytelserik

2014-06-12 13:23  
Carl von Linné som levde mellan 1707 och 1778 lade grunden för den vetenskapliga namngivningen av växter och djur. Foto: All Over Press

Carl von Linné är den person med flest länkade referenser till Wikipedia. På andra plats kommer Jesus.

Att avgöra vilka personer som varit mest inflytelserika i människans historia är naturligtvis svårt. Men en metod som kan ge en viss vägledning är att mäta hur omskriva olika personer är.

Forskare vid universitetet i franska Toulouse har granskat Wikipedia för att hitta personer med stort inflytande. De använde Googles verktyg Pagerank för att mäta hur många webbplaster som länkar till wikipediaartiklar där respektive person finns omnämnd. Den som hamnade överst på rankinglistan blev den svenske botanikern Carl von Linné som på 1700-talrt lade grunden för den vetenskapliga namngivningen av växter och djur.

Det förklarar varför Linné är mest länkad. I stort sett varenda artikel om växter och djur finns referenser till den svenske forskaren då han gett växterna och djuren dess latinska namn.

I listan från de franska forskaren kommer i nämnd ordning Jesus, Aristotoles, Napoleon, Adolf Hitler, Julius Caesar, Platon, Shakespeare, Albert Einstein och Elizabeth II efter Linné.

Underlaget för undersökningen är det samlade resultatet från 24 olika språkversioner av Wikipedia. Men forskarna har även presenterat de enskilda resultatet från respektive språk. Även den svenska listan toppas av Linné men till skillnad från den globala sammanställningen finns ytterligare två svenskar med bland de tio främsta. Det är Gustav I och Gustav III som letat sig in på plats sju och åtta.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer