Svensk förare kör Formel 1

2014-01-21 12:54  
I år ska Marcus Ericsson ratta F1-racern Caterham med motor från Renault. Foto: Caterham F1 Team

För första gången på 23 år har nu Sverige en förare i Formel 1.

Under den kommande tävlingssäsongen ska den svenska racerförararen Marcus Ericsson köra Formel 1 för det malaysiska teamet Caterham som tidigare hetat Team Lotus, enligt ett pressmeddelande från Caterham.

Senast en svensk tävlade i Formel 1 var 1991 när Stefan "Lill-Lövis" Johansson körde sitt sista lopp. Sedan dess har Björn Wirdheim varit den svensk som kommit närmast F1 då han under 2004 var reservförare för Jaguar men aldrig fick chansen att tävla.

Markus Eriksson har under de senaste åren tävlat i GP2 som har blivit en plantskola för Formel 1. Enligt Wikipedia har 24 förare från den tävlingsklassen gått över till Formel 1 sedan 2006. Bland dem finns bland annat Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen och Nico Rosberg som alla vunnit lopp i F1.

Under tävlingssäsongen 2013 blev Marcus Ericsson 6:a i GP2 där hans enda vinst var loppet på Nürburgring i Tyskland i början av juli.

Men hans nya F1-stall Caterham har hittills inte varit framgångsrikt sedan de gav sig in i F1-cirkusen 2010 under namnet Lotus Racing. Under de fyra tävslinssäsongerna har de inte lyckats skrapa ihop en enda tävlingspoäng.

Totalt är det hittills nio svenska förare som tävlat i Formel 1, nämligen Conny Andersson, Joakim Bonnier, Tommy Borgudd, Stefan Johansson, Gunnar Nilsson, Torsten Palm, Ronnie Peterson, Bertil Roos och Reine Wisell.

Men 16 mars kan det bli tio då Marcus Ericsson sätter sig bakom ratten i sin Caterham vid tävlingspremiären i Australien där hans kollega i stallet blir Kamui Kobayashi som tidigare tävlat i Formel 1 för Panasonic Toyota  och Sauber.

Jan Melin

Mer om: Formel 1

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer