Svensk fick Ig Nobelpris för gåta om grönt hår

2012-09-21 13:09  
Johan Pettersson

Förhöjda halter av koppar i vattnet ledde till att personer i Anderslöv fick grönaktigt hår. För den upptäckten fick miljöingenjör Johan Pettersson natten till fredagen ta emot Ig Nobel-priset i kemi vid en ceremoni på Harvard.

Han hade färgat skägget grönt, och vände sig i sitt tacktal till "ladies and gentlemen of all haircolours". Priset delas ut vid en skämtsam ceremoni i Sanders Theatre, där Johan Pettersson trots ett kort och kärnfullt tacktal ändå blev utsatt för det som många av Ig Nobelprismottagare får vara med om, att de blir avbrutna av barn som kommer in och ropar: Please stop, I'm bored.

Ig Nobel delas ut av tidskriften Annals of Improbable Research, och vill uppmärksamma forskning eller upptäckter som leder till både skratt och eftertanke. Johan Pettersson var en av de 22 mottagarna av årets pris, som delas ut i tio kategorier. Bland de övriga fanns en grupp forskare på företaget Unilever, som gjort beräkningsmodeller för hur en frisyr med hästsvans rör sig. De fick ta emot fysikpriset.

Anatomipriset delades av två forskare som undersökt hur schimpanser kan känna igen en annan schimpanskompis på bilder av deras rumpor. Priset i akustik knep två japaner som skapat Speech Jammer som fungerar som en irriterande härmapa, en maskin som man kan rikta mot en långrandig person och då skickar tillbaka personens eget pratande i en högtalare.

Ny Teknik skrev om Johan Pettersson förra året efter hans upptäckt om vad som ledde till att ett antal kvinnor i Anderslöv fick grönt hår. Miljöingenjören tog prover på vattnet, och konstaterade att förhöjda halter av koppar i vattnet låg bakom. Särskilt drabbades de som duschade varmt på morgonen, när varmvatten stått stilla i rören under natten.

Till SVT Rapport säger Johan Pettersson att han blev glad och förvånad över att få priset.

- Det var en tidigare svensk pristagare som ringde och berättade för mig. Det var oerhört omtumlande och han fick ringa en gång till för att det skulle fastna.

På måndag ska Vetenskapens värld i SVT visa ett reportage om Johan Pettersson, som nu är tjänstledig från Trelleborgs kommun för att arbeta för UNHCR i Rwanda.

- Runt omkring oss finns en massa små mysterier som väntar på en lösning, säger han där om sin upptäckt.

Anna Orring

Mer om: Ignobel Nobelpris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer