Svensk doldis en av världens mest inflytelserika

2013-04-19 10:03  
Jens Bergensten och Markus Persson hyllas av Time för sitt spel Minecraft som lärt en hel generation ungar att programmera. Foto: Mojang & GCDC

Time har nu presenterat sin lista över världens mest inflytelserika personer. Två svenskar finns med varav en är i det närmaste helt okänd bland allmänheten.

Hur många kan på rak arm säga vem svensken Jens Bergensten är?

För de flesta är han helt okänd. Men redaktörerna på Time anser att han är en av världens mest inflytelserika personer. Tillsammans med kollegan Markus Persson är Jens Bergensten den enda svensk som finns med på "The 2013 Time 100" där tidskriften för tionde året i rad utser de 100 personer som anses ha störst inflytande.

Markus "Notch" Persson är välkänd som skapare av spelet Minecraft men Jens "Jeb" Bergensten är minst lika viktig för spelets enorma framgångar. Han har varit chef för Minecrafts design och utveckling sedan 2011 då Markus Persson lämnade över dessa positioner till sin kollega.

"Minecraft är en underbar kombination av tillgänglighet och djup och introducerar datorprogrammering för en helt ny generation ungar. Många har försökt att tänka ut hur man ska lära 7-åringar att koda, vilket är svårt. Minecraft är en av de lysande landmärkena längs den vägen", skriver Time i sin motivering för de båda svenskarnas inflytande.

Innan Time bestämde sig för hur listan skulle se ut fick besökare på tidskriftens webbplats rösta på 153 kandidater. När den omröstningen var klar kom Markus  Persson på andra plats med över 156 000 röster, bara slagen av Egyptens president Mohammed Morsi som fick 193 000 röster. Men på den listan fanns inte Jens Bergensten ens med och Time rangordnar inte personerna på listan så alla är vinnare.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer