Populärteknik

Svartjobben tar över

Hälften av världens arbetande befolkning tillhör den informella sektorn och andelen ökar, hävdar journalisten Robert Neuwirth i en ny bok.

Publicerad

Har ni hört talas om System D? Nehej, kunde just tänka det. Det är ett av namnen på den informella sektorn, den del av ekonomin som sköter sig själv utan inblandning av myndigheter, lagar, bestämmelser, tulltariffer och skatter. Det påstås att D-et kommer från de franska kolonierna i Västafrika och Karibien och står för débrouillard, ett ord som används för att beskriva en påhittig och talangfull människa. Och en débrouillard behöver man vara för att klara sig i slummen i ett utfattigt och korrumperat land. Det gäller att ta vara på alla tillfällen att tjäna en slant.

Vad ingår då i system D? Egentligen alla ekonomiska transaktioner som försiggår oreglerat. Här finns en hel del skumraskaffärer, som smuggling, plagiering av klockor, kläder och skor, piratkopiering av upphovsrättsskyddat material, som musik och filmer med mera. Därtill kommer svartjobb av alla typer. Hos oss gäller det mest byggnadsarbete utan kvitto eller svarttaxiverksamhet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här