Svärm av 200 jordbävningar nära supervulkanen i Yellowstone

2018-02-21 15:02  
Enligt forskaren Michael Poland kommer inte supervulkanen påverkas av de 200 skalven i området Yellowstone. Foto: IBL

200 jordskalv har noterats nära supervulkanen i Yellowstone. Bör vi oroa oss? Forskaren Michael Poland reder ut läget.

Runt 200 jordbävningar har känts av i nationalparken Yellowstone den senaste tiden.

Skalven började den 8 februari i ett område cirka 13 kilometer nordost om West Yellowstone, enligt U.S. Geological Survey. Skalven dämpades igen den 15 februari. Egentligen rörde det sig om fler än 200 skalv under perioden, men många var för små för att mätarna skulle kunna fånga upp dem.

Vad betyder skalven för den omtalade supervulkanen i Yellowstone, som Nasa säger sig vilja punktera? Är ett stort utbrott att vänta? Förmodligen inte enligt forskaren Michael Poland.

– Det här är vad Yellowstone gör, det är bara Yellowstone som beter sig som Yellowstone, jordskalv pågår hela tiden, säger forskaren till Live Science.

Läs mer: Mysteriet bakom "världens äckligaste vulkan" löst

Svärmen om 200 små skalv är förvisso mer än vanligt, men alltså inget tecken på att ett större utbrott är att vänta, enligt forskaren. Faktum är att det noterades ännu fler skalv i området mellan juni och september förra året, 2400 under perioden och från ungefär samma område. Skalven i februari kan enligt Poland vara en fortsättning från de förra sommaren.

Risk för vulkanvinter

Forskare vet ännu inte exakt om dessa skalvsvärmar ökar risken för större jordbävningar. Men historisk data kan ge några ledtrådar.

– Det här området är en het plats för jordbävningsaktivitet och har varit det ganska länge. Det största skalvet som noterades den här gången hade magnitud 2,9, vilket inte är särskilt starkt. Däremot hade svärmen förra sommaren skalv så starka som 4,4, säger Poland.

Läs mer: Ett av världens största vulkanutbrott – och vi höll på att missa det

En förklaring till att just det här området har så tätt mellan svärmarna kan enligt Poland vara att området fortfarande anpassar sig efter den stora jordbävningen 1959.

Om supervulkanen skulle få ett stort utbrott är risken stor att vi drabbas av en vulkanvinter. Temperaturen minskar då på grund av att aska och partiklar av svaveldioxid skymmer solen.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer