Svårläst text lättare att minnas

2011-01-18 13:21  
Det övre typsnittet Comic Sans MS gör texten lättare att minnas än det som skrivs med Arial. Med läsbarheten är det tvärt om.

Enkla lättlästa bokstäver ger problem med att minnas en text. Med ett mer svårläst typsnitt fastnar innehållet bättre.

I läsplattor som Kindle är typsnitten valda för att vara lättlästa. Men det kan leda till att texten inte fastnar så bra i minnet.

Väljer man istället ett mer svårläst typsnitt är det lättare att komma ihåg innehållet i en text.

Det har forskare vid Princeton University och Indiana University i USA kommit fram till efter en studie av hur folk läser.

I ett av försöken fick en grupp personer läsa en text om ett ämne som de förmodligen inte hade så mycket förkunskaper om. Den texten var satt med det lättlästa typsnittet Arial i 16 punkter och helt svart. Den gruppen svarade rätt på 72,8 procent av kontrollfrågorna de fick efter genomläsningen.

Den andra gruppen läste samma text satt i det mer svårlästa typsnittet Comic Sans MS och Bodoni MT i 12 punkter med lite gråare färg. Då ökade de rätta svaren till 86,5 procent.

Forskarnas hypotes är att ju mer man får koncentrera sig för att läsa en text desto mer fastnar i minnet.

I sin rapport ”Effects of disfluency on educational outcomes” skriver forskarna att ämnet måste studeras vidare. Det gäller att hitta gränsen för hur svårläst en text ska göras för att den ska vara lättare att minnas.

Om texten blir onödigt svår så hindrar det givetvis läsningen, skriver forskarna.

I och med att mycket av den litteratur som används i undervisning finns i digital form är det lätt att ändra typsnitt.

- Då kan skolor runt om i landet få bättre resultat utan att det påverkar budgeten, säger Daniel Oppenheimer, som är medförfattare till rapporten, på Princetonuniversitetets webbplats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer