Svampar ger batteriet längre liv

2015-10-01 09:51  
Efter uppvärmning i två steg förvandlas svampens skinn till ett material som kan användas för att tillverka batterielektroder. Foto: UCR

Med elektroder av champinjoner ökas batteriets kapacitet ju mer det används.

Forskare vid University of California har utvecklat en teknik där litium-jonbatteriets anod kan tillverkas av vanliga trädgårdschampinjoner.

Den kan bli mycket billigare och mer miljövänliga att tillverka än dagens anoder av syntetisk grafit, skriver universitetet.

Till skillnad mot dagens batterier som tappar kapacitet ju fler gånger de laddas så ökas istället kapaciteten under "svampbatteriets" livslängd.

Råvaran för den nya elektroden är svampens skinn som i två steg hettas upp till 1 100 grader vilket ger porösa nätliknande nanoband av kol.

Att svampar är lämpliga att använda beror på att de är porösa vilket är eftersträvansvärt då de små håligheterna ger extra utrymme för både lagringen och överföringen av energi. Trädgårdschampinjonen innehåller även stora mängder kaliumsalt som gör att fler och fler porer aktiveras över tiden vilket ger mer utrymme för elektrolyten vilket ökar kapaciteten.

På sikt hoppas forskarna att svampbaserade elektroder kan ersätta de av syntetiskt grafit och kunna användas i allt från mobiler till elektriska fordon.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer