Surfa med mobilen <br/>i hela världen

2011-09-13 11:24  
Iridiums satellittelefon ansluter internet till basstationen som kommunicerar med mobilen via wifi. Foto: Iridium

Via satellitkommunikation blir det nu möjligt att ansluta mobilen till internet runt hela jordklotet.

Det satellitbaserade kommunikationssystemet Iridium erbjuder en wifi-tjänst som fungerar i stort sett på varenda plats i hela världen.

Det som krävs är den nya produkten Iridium Axcess Point som är en basstation för wifi. Den kopplas till en Iridiumtelefon som ansluter den nya basstationen till internet via satellitkommunikation.

Sedan är det bara att plocka fram mobilen, ansluta den via wifi till Axess Point och börja surfa.

Men det handlar inte om bredband. Datahastigheten ligger bara omkring 2,4 kilobit/s. Men det ska vara tillräckligt för e-post och ”lätt” webbsurf enligt Iridiums vd Matt Desch, skriver Cnet.

Det gör att tunga webbtjänster som Youtube, Google Maps och vädertjänster som ständigt uppdateras inte kan användas.

Målgruppen är främst resenärer och seglare som befinner sig på platser där det inte finns någon vanlig internetförbindelse eller något mobilnät.

För tillfället fungerar den nya basstationen bara med Androidmobiler och Black Berry. Men appar för Iphone och Ipad är på gång.

Axess Point är relativt bilig, omkring 1 300 kronor när den börjar säljas under hösten. Men för att få det hela att funka krävs även en Iridiumtelefon som kostar minst 8 000 kronor.

Trafikavgiften är inte heller billig, omkring sju kronor per minut för kommunikationen via satellittelefonen, enligt Cnet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer