Supervapnet som ingen soldat vill ha

2018-08-15 08:46  
Foto: US Army

Punishers programmerbara granater skulle komma åt alla dolda fiender. Men i Afghanistan vägrade soldaterna att släpa med sig det tunga och ensidiga vapnet. Nu har U.S. Army officiellt fimpat XM-25.

En drivkraft för ingenjörer är att hitta tekniska lösningar på existerande problem. Men det är inte säkert att slutanvändaren är villig att byta ut sitt gamla verktyg mot en ny innovation. Detta drabbade U.S. Armys supervapen kallat ”Punisher”.

XM-25 Counter Defilade Target Engagement (CDTE) var tänkt att lösa problemet med fiender som har förskansat sig i en skyddad position utanför den direkta skottlinjen, exempelvis i en dörröppning eller innanför ett fönster.

Läs mer: Vitryssland monterade ett granatgevär på quadkoptern

Vapnet är en halvautomatisk granatkastare där skytten har möjlighet att programmera 25-milimetersgranaterna. De kan exempelvis fås att explodera strax innanför en dörröppning eller ett fönster, och regna splitter över de som gömmer sig där – alternativt brisera ovanför soldater i en skyttegrav.

När vapnet nådde ut till förbanden var mottagandet dock svalt. Soldaterna klagade dels över den höga vikten i förhållande till det fåtal skott som ett magasin höll. Fulladdad med 36 granater vägde XM-25 nära 16 kilo.

Användaren kunde inte få med sig mycket mer och var därmed tvingad att ha granatkastaren som sitt huvudvapen. Problemet var att den inte kunde prestera utanför sin smala nisch, och skytten var därmed lämnad oskyddad vid närstridssituationer.

Läs mer: USA biffar upp sitt försvar mot små drönare

2013 vägrade ett Ranger-förband i Afghanistan att släpa med sig Punisher ut på patrull – de föredrog att istället få med sig en extra M4-karbin. Samma år drogs XM-25 in efter att en soldat skadats när vapnet försökte ladda två granater samtidigt.

Läs mer: Grannländerna ska utveckla EU:s militära landdrönare

Man återkallade Punisher 2013 och efter tre år släpptes en ombyggd version. Prislappen hade 2016 gått från 41 000 dollar, till 93 000 dollar styck. Det är över 800 000 kronor mer än vad ett exemplar av karbinen M4A1 kostar i inköp. Den väger dessutom bara 3,4 kg fulladdad.

Enligt Stars and Stripes har U.S. Army nu officiellt undertecknat att programmet är nedlagt, och man har avslutat sitt kontrakt med tillverkaren Orbital ATK. Armén håller dock fast vid rättigheterna och ett 20-tal exemplar av vapnet. Så det är inte omöjligt att Punisher dyker upp i ett nytt sammanhang, dock inte runt halsen på en infanterist.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer