Supertunn högtalare får väggarna att spela

2009-04-07 15:55  

En högtalare så tunn att den kan fästas som en affisch på en vägg, en dekoration i taket, eller gömmas bakom inredningen i en personbil – den högtalaren har utvecklats på University of Warwick i Storbritannien och håller nu på att kommersialiseras av avknoppningsföretaget Warwick Audio Technologies.

Högtalaren, som kallas ”Flat Flexible Loudspeaker(FFL) är tunnare än 0,25 millimeter och fungerar inte alls som en konventionell högtalare, där en motor – magnet och spole – får ett membran att vibrera i takt med den elektriska spänning som tillförs.

FFL-högtalaren saknar både magnet och spole. Hela högtalaren är ett tunt laminat som är både konduktivt, elektriskt ledande, och isolerande. När en spänning tillförs börjar hela alltet vibrera och sända ut ljudvågor som är starkt riktade och inte avtar i styrka efter ett antal meter. Därför, hävdar företaget Warwick Audio Technology, är högtalaren som klippt och skuren att, förutom i bilar och hemmamiljöer, användas i offentliga miljöer – flygplatser, järnvägsstationer, stora varuhus och liknande.

Hans Dahlquist

Mer om: Högtalare,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer