Superteleskopet har lyft – ska upptäcka 20.000 planeter

2018-04-19 09:00  
Uppskjutningen av Tess genomfördes under onsdagen 18:e april. Foto: TT/AP Photo/John Raoux

Ska ersätta Kepler-teleskopet och leta efter liv bortom vårt solsystem.

Nasas nya rymdfarkost Tess har skjutits upp för att leta efter planeter som liknar Jorden, där liv kan existera bortom vårt solsystem.

Planen är att upptäcka 20.000 nya planeter.

Satelliten Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite) sköts upp från Florida i USA med en raket av typen Falcon 9 från det privata rymdföretaget Space X.

Satelliten, som kostat motsvarande 2,8 miljarder kronor och är stor som en tvättmaskin, ska söka efter ljusvariationer runt stjärnor. Det kan vara ett tecken på att planeter cirkulerar runt dem.

Läs mer: Nasas nya exoplanetjagare kan söka i alla riktningar

Fokus kommer att ligga på planeter inom ungefär 10 till 100 ljusår bort. Satelliten väntas upptäcka 20.000 planeter bortom vårt solsystem, bland dem tros omkring 50 vara i samma storlek som Jorden och 500 som är upp till dubbelt så stora som vår planet.

Större områden

Planeterna kommer sedan att studeras med teleskop för tecken på att de är beboeliga: bergig terräng, en storlek lik Jordens och ett avstånd till planetens sol som möjliggör rätt temperatur för att det ska kunna finnas vatten.

– Berättelserna om de här planerna kommer att fortsätta långt efter att de har upptäckts, säger Martin Still, forskare i Tess-projektet.

Tess kommer att kunna söka av mycket större områden än sin föregångare Kepler-teleskopet, som sändes upp 2009. Båda använder samma planetjagarsystem, att hitta skuggorna som uppstår när planeten passerar framför sin sol.

”Alla sorters planeter”

Kepler har hittat över 2.300 planer utanför vårt solsystem, men de flesta fanns för långt bort eller syntes för otydligt för att kunna undersökas vidare.

– En av många fantastiska saker som Kepler visade oss var att det finns planeter överallt och att alla sorters planeter finns där ute, säger Patricia Boyd, chef för Tess-programmet.

Det första försöket att skicka iväg Tess avbröts två timmar före avfärd i måndags. Efter en finputsning från Space X-ingenjörerna avklarades onsdagskvällens uppskjutning utan problem. Mindre än tio minuter efter att raketen lyft återvände dess första steg till en obemannad plattform i Atlanten. Nasa kunde strax därefter meddela att rymdfarkostens två solpaneler fällts ut.

Tess kommer nu att tillbringa två månader genom att ta sig till rätt omloppsbana. Den första datan till forskare väntas i juli.

Mer om: Nasa Space X

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer