Supersvart material testas i rymden

2014-08-15 09:31  

Ett instrument med ett supersvart material anlände i tisdags till den internationella rymdstationen ISS. Nasa vill testa hur nanomaterialet klarar den tuffa miljön. Billigare och känsligare rymdinstrument är målet.

Ny Teknik kunde nyligen berätta om det nu svartaste material i världen, Vantablack som absorberar 99,965 procent av det infallande ljuset. Rekordet må gälla på jorden, men i rymden innehar ett material utvecklat av den amerikanska statliga rymdorganisationen Nasa just nu rekordet.

Företaget presenterade för fyra år sedan ett supersvart material där mellan 99,5 och 99,8 procent av det infallande ljuset absorberas. Liksom Vantablack är det uppbyggt av en tät matta att kolnanorör.

Materialet är tänkt att användas för att belägga ytor och höljen till olika kameror, teleskop och instrument som används i rymden. I dag störs de känsliga mätinstrumenten av ljus som reflekteras i instrumentens ytor.

För att testa hur beläggningen klarar den tuffa miljön i rymden har ett mätinstrument med det supersvarta materialet skickats upp till den internationella rymdstationen ISS. Ankomsten skedde den 12 augusti.

-Just nu fokuserar vi på att göra vårt material så robust som möjligt. Det vi saknat i vårt utvecklingsprogram är tillgång till rymden, nu har vi det, säger John Hagopian som lett utvecklingen av materialet.

Utvärderingen av materialet i rymden ska pågå under ett år. Förhoppningen är att materialet ska ge känsligare mätinstrument än i dag, utan att storleken - och därmed kostnaden att få upp dem i rymden - ökar.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: ISS Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer