Supersnabb halvledardisk<br></br> som utbyggnadskort

2009-05-05 11:46  
Solid State-hårddisk som PCI-kort.

X1 är en Solid State-hårddisk i form av ett PCI-kort, som kan monteras i vanliga datorers standardiserade kortplatser. Den har extrem prestanda, men också extremt pris och passar bäst för extrema tillämpningar.

X1 från DDRdrive har 4 gigabyte minne, och passar i vanliga PCIe-kortplatser. Hälften av minnet är DRAM, som är snabbt, men raderas när strömmen slås av. Andra hälften är NAND, flash-minne som sparar informationen även när datorn är avstängd. Kortet kräver drivrutiner som bara finns för 32- och 64-bitars Windows vilket torde begränsa användningen i de flesta serverhallar.

Datalagring på fasta minnen, så kallade SSD för ”Solid State Drive”, är ett hett område just nu. I bärbara datorer minskar de värmeutvecklingen och öka batteritiden. I servrar kan de ge mycket snabba starttider, och förstås även där bidra till att lösa problemen med överskottsvärme. Detta beror på att de, till skillnad från vanliga hårddiskar, inte har några rörliga delar.

SSD-tekniken är ny, och har många svåra begränsningar. Fast minne är mycket dyrare än traditionella snurrande hårddiskar. Det finns frågetecken kring livslängden, som kan variera stort mellan tillverkare. Att få ut maximal prestanda ur SSD-skivor kräver också ett nogsamt utvecklingsarbete hela vägen från minnet till datorns processor. Detta är också anledningen till att DDRdrive valt att konstruera ett kort som kräver särskilda drivrutiner.

Priset är förstås det största hindret för SSD-minnen. X1 kostar 12 000 kronor vilket motsvarar 3 000 kronor per gigabyte. För traditionella hårddiskar är priset nere under en krona per gigabyte. X1 är till och med många gånger dyrare än Intels lyxiga SSD X25-M, 80 gigabyte i vanligt hårddiskformat, som bara kostar 75 kronor per gigabyte.

För de smala användningsområden X1 är konstruerat för spelar det kanske mindre roll. Högst prestanda har alltid varit en skräck för plånboken. Kortet är tänkt för att öka prestanda för databaser och andra tillämpningar som kräver många, små supersnabba transaktioner per sekund.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer