Succé för modellraketen

2009-04-27 09:56  

Uppskjutningen av Saturn V-modellen blev en succé. Med sin höjd på elva meter är det den största modellraket som gjort en lyckad flygning.

25 april 2009 klockan 12:55 lokal tid på en åker i Maryland i USA skrevs rakethistoria.

Då lyfte en modell i skala 1:10 av Saturn V som förde de första människorna till månen för 40 år sedan.

Den elva meter långa och 700 kilo tunga flygfarkosten är nu den största modellraket som gjort en lyckad flygning, enligt Rockets Magazine.

De nio motorerna tankade med bränsle för 100 000 kronor lyfte raketen till 1 353 meter. Där delades raketen upp i flera sektioner som återfördes till marken med fallskärm.

Till och med landningen blev en succé där tre tusen åskådare kunde se raketen ställa sig i upprätt ställning vilande på de fyra fenorna.

Rekordraketen är konstruerad och byggd av Steve Evens som till vardags är bilplåtslagare. Sedan 2007 har han lagt ner drygt 1 500 timmar och 200 000 kronor på att förverkliga sin dröm.

Tack vare den lyckade landningen som bara orsakade minimala skador på raketen är det möjligt att skicka upp den igen.

– Men jag ska nog pensionera raketen och ställa ut den någonstans så människor kan få njuta av att se den, säger Steve Eves till nyhetstjänsten Ohio.

Enligt Steve Eves vill NASA visa upp raketen på sitt center i Huntsville i Alabama.

Steve Evens planerar att fortsätta med sitt raketbyggande. Men förmodligen blir det ingen lika stor satsning som Saturn V-projektet.

- Det har varit ett överväldigande arbete som har uppfyllt livet i flera år. Det var definitivt värt besväret men ett sådant här bygge är nog tillräckligt, säger Steve Evens.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer