Styr webbläsaren med rörelser

2012-09-24 14:44  
Med gester och den egna rösten kan man styra det som visas i webbläsaren. Foto: Movikantirevo

Med hjälp av datorns kamera kan man påverka det som visas i webbläsaren.

Rör handen eller huvudet framför bildskärmen så flyttas föremålen i webbläsaren. Även den egna rösten kan användas för att påverka det som visas.

Det som krävs är en dator med kamera och mikrofon plus webbläsaren Chrome.

Det är den så kallade nycirkusgruppen Cirque du Soleil från Kanada som tillsammans med Google visar vad som är möjligt att åstadkomma med HTML5 tillsammans med verktygen CSS3 och Javascript.

Sajten som demonstrerar tekniken ber först om tillåtelse att använda datorns kamera och mikrofon. Godkänner man det visas olika scener från framträdanden med cirkusgruppen. I nedre delen av webbläsaren öppnas en cirkel som visar det datorns kamera ser. Vrider man sitt huvud eller lyfter upp handen och flyttar den så rör sig även det som visas i webbläsaren. Det handlar om ganska små förskjutningar och det går aningen långsamt. Men det handlar inte om att erbjuda en fullödig upplevelse utan är mer en demonstration av vilka möjligheter som finns för utvecklingen av webben.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer