Styr Legos robotar med mobilen

2013-01-09 12:05  
Lego Mindstorms har fått en ny kontrollenhet som ingår i bygglådan EV3 tillsammans med över 500 byggelement för robotkonstruktioner. Foto: Lego

I en ny version av Lego Mindstorms kan robotarna fjärrstyras med appar för Android och Apples mobiler.

Lego introducerade sitt programmerbara robotsystem Mindstorms för femton år sedan. Nu är det dags för den tredje generationen som döpts till EV3 och börjar säljas under andra halvåret 2013.

Den största nyheten är en ny kontrollenhet som kan styras med mobiler och pekdatorer som kör operativsystemen Android eller Apple iOS.

Den heter EV3 Intelligent Brick och är utrustad med processorn ARM9, 16 MB flashminne, 64 MB arbetsminne och en läsare för SD minneskort.

I bygglådan som i USA kommer att kosta motsvarande 2 300 kronor finns 594 byggbitar och instruktioner för att montera ihop 17 olika robotar.

Bland byggbitarna finns bland annat tre interaktiva servomotorer, två känseldetektorer och en infraröd sensor som kan mäta distans, rörelse och upptäcka föremål.

Som tillbehör finns en app med 3d-instruktioner där man kan zooma in och rotera modellens detaljer vilket ska förenkla robotbyggandet.

Video från Cnet om Mindstorms EV3

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/G6cUdZRDQBw?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer