Styr flygsimulatorn<br></br> trådlöst med Iphone

2010-03-17 09:31  

I flygsimulatorn Earthglider används Iphone som en trådlös 3d-joystick.<br></br> Flygplanets rörelser är helt synkade till hur mobilen vrids och vänds.

Nu kan man använda sin Iphone för att trådlöst styra planet i en ny flygsimulator.

Den heter Earthglider och kan laddas ner gratis i en version för Mac OS X. Senare ska även en Windowsversion lanseras.

Simulatorn använder data från Google Earth för att visa terrängen med satellitbilder, kartor eller en kombination av dessa. Även 3d-byggnaderna från Google Earth kan aktiveras.

Om man enbart vill flyga i datorn så styrs planet av musen. Men det unika med den nya simulatorn är kopplingen mellan datorn och Iphone vars funktion kan liknas vid en 3d-joystick. Alla flygplanets svängar, stigningar och dykningar styrs av rörelsedetektorerna i Iphone. Vrid mobilen så följer planet efter.

För detta krävs programmet Flype som kan köpas i App Store för 28 kronor och laddas in i mobilen eller en Ipod Touch.

Synkningen mellan mobilen och datorn via det lokala nätverket görs helt automatiskt med programmet Bonjour som finns inbyggt i Macens operativsystem.

När Earthglider och Flype körs igång finns en lista över flygställen runt om i världen. Exempelvis Himalaya, Grand Canyon och flygplatsen Tegel i Berlin.

Men man kan även hämta koordinaterna för valfri plats via Google Maps och ladda in dem i flygsimulatorn.

Som flygsimulator kan Earthglider inte på något sätt jämföras med exempelvis Microsoft Flight Simulator. Det handlar inte om att simulera flygplan utan mer om att på ett nytt sätt upptäcka världen på liknande sätt som man använder Google Earth.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer