Stulen Enigma tillbaka

2000-11-29 13:00  
Den tyska krypteringsmaskinen Enigma.
En engelsk antikhandlare har häktats för utpressningsförsök i samband med stölden av en Enigma-krypteringsmaskin från andra världskriget. Antikhandlaren har inte åtalats för själva stölden, men däremot för häleri och för att via anonyma meddelanden till polisen, pressen och etermedia försökt sälja tillbaka den stulna maskinen och därigenom tillskansa sig 25 000 engelska pund - motsvarande över 360 000 svenska kronor.

Enigman stals i april i år från museet i Bletchley Park, den lantegendom där under andra världskriget engelska säkerhetstjänsten knäckte enigmakoden och bedrev dekryptering av tysk radiotrafik på löpande band.

Själva maskinen, vilken påminner om en förvuxen reseskrivmaskin, återfanns för en månad sedan i ett paket adresserat till en välkänd medarbetare på BBC. Men maskinens tre krypteringsrotorer saknas fortfarande.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer