Street View med värmekamera

2013-03-21 13:13  

Ett amerikanskt företag kör runt i städer och fotograferar hus med värmekamera. Husägarna kan sedan hitta sitt hus på webben och se var det är dåligt isolerat.

I Googles karttjänst finns funktionen gatuvy. I den presenteras fotografier av byggnader från en stor mängd platser runt om i världen.

Nu finns en liknande tjänst i USA där företaget Sagewell på liknande sätt som Google åker runt med kameraförsedda bilar. Men Sagewell fotograferar med värmekamera. På sådana bilder kan man upptäcka var ett hus är dåligt isolerat då olika temperaturer presenteras med olika färger.

Företaget som är baserat i Cambridge i Massachusetts har redan hunnit dokumentera omkring en halv miljon hus i delstaten och ska fortsätta fotografera över hela USA.

I Cambridge är målsättningen att vartenda hus som är synligt från en körbar väg ska dokumenteras.

Redan nu kan invånarna via webben hitta bilder av sitt hus och se var värmen läcker ut. Efter en registrering erbjuder även Sagewell en gratis expertanalys med förslag till förbättringar. En tjänst som enligt Sagewell i vanliga fall kan kosta omkring motsvarande 1 500 kronor för en privatperson.

Det som ska ge inkomster är att Sagewell förmedlar kontakt med företag som erbjuder tjänster som förstärkning av isoleringen, byte av fönster och andra åtgärder som får ner energiförbrukningen. I samarbete med myndigheter erbjuds även husägarna bidrag och räntefria lån för att finansiera förbättringarna.

I staden Medfield med 12 000 invånare har omkring 3 000 hus värmefotograferats. En analys av dessa bilder visade att omkring 700 familjer skulle kunna sänka sina energikostnader avsevärt om de åtgärdade sina hus, skriver nyhetstjänsten Wicked Local i Medfield.

På sin webbplats skriver Sagewell att energidepartementet i USA bedömer att brister i husens ytterväggar, dörrar, tak, skorstenar, trösklar, vindsvåningar och husgrunder står för mellan 36 och 51 procent av hushållen energiförluster.

Enligt Sagewell kan omkring 20 procent av alla villaägare spara mellan motsvarande fem till tio tusen kronor per år efter relativt enkla förbättringar.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer