Stort steg för liten androidastronaut

2013-06-27 14:23  
Kirobo testar tyngdlöshet i flygplan.

Den talande androiden Kirobo åker i augusti till rymdstationen ISS, för att senare kunna umgås med astronauten Koichi Wakata.

Inför avresan höll den pratsamma lilla roboten en presskonferens, och travesterade ett 44 år gammalt uttalande från den första månlandningen: "ett stort steg för androider".

Kirobo har en endast 34 cm hög robot, som framförallt programmerats för att kunna samverka med den japanska astronauten Koichi Wakata, som anländer till rymdstationen ISS i december.

Kirobo ska genast känna igen Wakata, kunna samtala med honom och fungera som länk mellan kontrollrum och astronaut. Den mycket rörliga androiden ska delta i vissa uppdrag.

I utvecklingsarbetet av Kirobo har roboten testats bl a i tyngdlöshet och utsatts för allehanda påfrestningar.

Kvar på jorden blir tvillingroboten Mirata som ska fungera som referens om Kirobo råkar ut för tekniska problem under rymdvistelsen.

Enligt Kirobos skapare Tomotaka Takahashi ska rymdvistelsen ge ytterligare kunskap om hur små människoliknande robotar ska utformas. I Japan är intresset för sådana robotar mycket stort och man räknar med att kunna använda sådana, även kallade humanoider, som sällskap och assistans för den växande äldre befolkningen.

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/VcuFk-QK5CM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Mer om: Rymdstation Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer